2016 yılı itibariyle zam gelen birçok ürün arasında bulunan sigara, önümüzdeki günlerden itibaren yeni fiyatlarıyla satışa sunulacak.

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre zam yapılan birçok ürün arasında yer alan sigaranın hem asgari maktu vergi hem de maktu vergi tutarları artırıldı.

Başta Parlament, Lark, Marlboro, L&M, Murattı, Camel, Winston ve Monte Carlo olmak üzere birçok ürüne 1 ila 50 kuruş arası zam yapıldı. 

Philip MorrisSA ve Japan Tobacco International (JTI) fiyat listesini belirleyen ilk şirketler oldu.

British American Tobacco (BAT) ürünlerine ilişkin ise henüz bir bilgi yok.

Zamlı fiyatlar bugünden itibaren geçerli olacak.

Hükümet tüm alkollü içkilerde asgari maktu vergi tutarı yüzde 12-15 arasında artırırken, tütün ürünlerinde asgari maktu vergi yüzde 5, maktu vergi ise yüzde 25 oranında artırmasının ardından bazı sigara şirketleri sigaralara yüzde 10-17 aralığına denk gelecek şekilde paket başına 50 kuruş ile 1 lira arasında zam yapmaya başladı.

Yetkililer, sigaralara bu miktarlarda zam yapılmasını bekliyorlardı. Bakanlar Kurulu'nun 1 Ocak'taki kararına göre, rakıdan biradan alınan maktu vergi yüzde 15, cin ve votkadan alınan vergi ise yüzde 12 düzeyinde artırıldı. Karara göre, sigara üzerinden alınan asgari maktu vergi 0.21 liradan yüzde 5 artışla 0.22 liraya çıkarıldı.

Böylece paket başına asgari vergi miktarı 4.20 liradan 4.42 liraya yükselmiş oldu. Yine aynı karar ile maktu vergi 0.1968 liradan yüzde 25 artışla 0.2468 liraya yükseltildi. Bununla paket başına vergi yükü 4.4 liradan 4.66 liraya yükseldi. Bu kararların ardından sigaralara 50 kuruş ile 1 lira arasında zam yapılması bekleniyordu.

Bazı sigara üreticileri bugün itibarıyla yüzde 10-17 civarında zam açıklarken henüz tüm üreticiler 2016 için nihai fiyat listesini açıklamadı. TÜİK verilerine göre Aralık ayında ortalama sigara fiyatı 8.43 TL olarak ölçülürken sigara fiyatlarının manşet enflasyon üzerindeki ağırlığı ise yüzde 4.48 seviyesinde. Bu verilere göre sigara ortalama fiyatlarının zamların ardından 8.60 TL'ye çıkması halinde enflasyona yükseltici etki yüzde 0.1 puan civarında ortalama 50 kuruş artışla 8.93 seviyesine çıkması halinde 0.5 puan civarında gerçekleşecek.

TÜİK verilerine göre ortalama alkollü içecek fiyatı ise Aralık ayında 10.93 TL olarak gerçekleşti. Rakı, viski şarap ve alkollü biranın manşet enflasyon üzerindeki ağılığı ise 0.33 seviyesinde sigaraya göre oldukça düşük. Ekonomistler geçmiş uygulamalar baz alındığında 2016 yılı enflasyonuna sigara ve alkollü içecek kaynaklı etkinin etkisinin 0.3-0.4 puan civarında oluşacağını hesaplıyorlar. Analistler asgari ücret artışı ve elektrik fiyatları ve diğer tüm vergi artışları da dahil edildiğinde 2016 yılında enflasyona toplamda 1.5-2 puan civarında etki yapacağını hesaplıyor.

Aynı kararname ile, cep telefonlarında adet başına uygulanan 120 liralık vergi de 160 liraya yükseltildi. İşlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarı ton başına 900 dolardan 600 dolara düşürüldü.