5084 Sayılı Kanun kapsamında uygulanan istihdam desteğinin 31.12.2012 tarihinde sona ermesinden itibaren bu konuda yeni bir çalışma yapıldığı birçok kez ilgili bakanlarımız ve Sayın Başbakanımızca dile getirilerek iş dünyamıza müjde verilmişti.

Resmi Gazete'nin dün yayınlanan 28707 sayılı nüshasında yeni istihdam desteği ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı yayınlanarak 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Yeni sistem, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi dikkate alınarak 3 gruba ayrılan 52 ilde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükümlerinden yararlanıp, 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran özel sektöre ait işyerlerini kapsıyor.

Kahramanmaraş'ın 2. grup iller arasında yer aldığı yeni istihdam desteği paketinde, özel sektör işyerlerine, 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında uygulanan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde beş puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacak.

Söz konusu karar kapsamındaki teşvik;

(I) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2016 tarihine kadar,

(II) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için 31/12/2017 tarihine kadar,

(III) sayılı listede belirtilen yerlerde faaliyet gösteren işyerleri için ise 31/12/2018 tarihine kadar geçerli olacak.

 

Buna göre, Kahramanmaraş'ta 2017 sonuna kadar istihdam desteği devam edecek ve Kahramanmaraş ekonomisinin gelişmesine ve sosyal kalkınmaya destek verilecek.

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, 5084 Sayılı Teşvik Yasası kapsamında 8 milyar dolar özel sektör yatırımına imza atan Kahramanmaraş'ın istihdamını ikiye katlayarak 45 binden 100 bine çıkardığını, ihracatını 235 milyon dolardan 765 milyon dolara, ödediği vergiyi ise 450 milyon Liradan 1,4 milyar Liraya yükselttiğini söyleyerek şöyle devam etti: “İstihdam desteği bir yandan ekonominin canlanmasını, sanayi rakamlarının coşmasını sağlarken, esnaf ve sanatkarların da ticaret hacminin ve niteliğinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Diğer yandan demokratikleşme süreci ve sosyal barışa giden yolu da açarak sosyal kalkınmada stratejik bir araç olmaktadır. Kahramanmaraş, Türkiye 2023 vizyonu kapsamında yeni yolunu belirleyerek yılda 5 milyar dolar ihracat hedefine doğru koşmaktadır. Türkiye 2023 Vizyonu çerçevesinde 500 milyar dolar ihracat hedefi ancak ve ancak Anadolu kentlerinin üretim ve ihracatının artırılması ile gerçekleşebilecektir. Bunu da ancak yatırım, istihdam ve üretim konusunda var gücüyle çalışan, krizlere rağmen büyümesini devam ettiren Türk sanayicisine dolayısıyla Türk işçisi, Türk emeği, Türk sermayesi ve Türk ürünlerine destek olarak sağlayabiliriz. Bu itibarla, yeni istihdam desteği dolayısıyla başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik'e, Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan'a, Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'e ve tüm emeği geçenlere Kahramanmaraş iş dünyası adına teşekkürlerimi sunuyorum.”