Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, gelir testi yaptırmadığı için borcu biriken kişi sayısının 3 milyon 500 bin civarında olduğunu söyledi. 6552 sayılı kanun ile bu kapsamda olanlara önemli bir imkan tanındığını kaydeden Açıkgöz, borcu olanların eylül ayına kadar bu fırsattan yararlanmasını önerdi.

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Bakanı Yakup Süngü ve SGK Trabzon İl Müdürü Musa Bulut, Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi kapsamında muhtarlara yönelik bilgilendirme toplantısı öncesinde Usta Otel’de basın toplantısı düzenledi. Kayıt dışı istihdamın çalışan, işveren ve devlete bakan yönüyle önemli zararlarının olduğuna belirten Açıkgöz, hiç bildirmeme, ücreti düşük gösterme ve çalışma gününü düşük gösterme gibi yöntemlerle kayıt dışına çıkıldığına dikkat çekti. Kayıt dışının devlet açısından finansal kayba neden olduğunu anlatan Açıkgöz, işveren açısından da kısa vadede maliyet avantajı gibi görünse de uzun vadede firmalara zararının olduğunu dile getirdi.

Açıkgöz, son 10 yılda uygulanan yöntemlerle kayıt dışı istihdamın yüzde 50’lerden yüzde 32’lere indiğini ifade etti. Kayıt dışı istihdamdaki yüzde 1’lik düşüşün devlete yıllık 1 milyar 400 milyon liralık getirisinin olduğuna vurgu yapan Açıkgöz, bu açıdan kayıt dışı ile mücadelenin önemli olduğunu söyledi. Sorunun sadece denetim ve ceza kesmekle çözülemeyeceğini savunan Açıkgöz, toplumsal bilincin önemine işaret etti. Sigortalı fakat düşük ücretli gösterme şeklinde de kayıt dışına gidildiğini hatırlatan Açıkgöz, meslek kodu uygulamasıyla da bunun önüne geçmeye çalıştıklarını anlattı.

Genel Sağlık Sigortası’nın 2012 yılında zorunlu hale getirildiğini aktaran Açıkgöz, çalışıyorken işsiz kalan, 18 yaşını doldurarak bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünden çıkan kişilerin gelir testi yaptırmasının şart olduğuna dikkat çekti. Kapsam dışına çıkıldığında Genel Sağlık Sigortası primi ödeme zorunluluğu bulunduğunu dile getiren Açıkgöz, “6552 sayılı kanunla bu tür borcu olanlara bir hak getirildi. Bu hak çok önemli. Başta gitmediyseniz belli bir geliri var savıyla tarafınıza borç tahakkuk ediyor. Eylül ayına kadar tekrar gelir testine gitmek suretiyle bu borçlarınızı sildirme imkânınız var. Mevcut borcunuzu defaten öderseniz bütün gecikme cezaları kalkıyor, sadece ana parayı ödüyorsunuz. Ya da 18 aydan 36 aya kadar taksitlendirebiliyorsunuz. Bu önemli bir hak ve fırsattır. Vatandaşlarımızın bu haktan yararlanması önemli diye düşünüyorum.” dedi.

Çok sayıda kişinin gelir testi yaptırmadığı için borçlandığına dikkat çeken Açıkgöz, o nedenle geliri olmayanların, gelir tespiti istemelerinin önemli olduğuna vurgu yaptı. Açıkgöz, şöyle devam etti: “Sizin beyanınıza göre gelir araştırılması yapılıyor. Eğer geliriniz yoksa yeşil kart kapsamında çıktığınız için baştan itibaren biriken borçlarınızın hepsi siliniyor. Vatandaşlarımızın muhakkak gelir testine gitmeyi öğrenmesi gerekiyor. Gelir testine gittikleri zaman zaten hiçbir gelirleri yoksa bir borç çıkmayacaktır.” Şuanda yaklaşık 3 milyon 5 bin kişinin borçlu olduğu bilgisini veren Açıkgöz, “Burada giriş çıkışlar da olabiliyor. Mesela siz bir yere girdiniz, 5 ay çalıştınız tekrar çıktınız arada 3-5 ay boşluğunuz oldu bu dönemde eğer işsizlik sigortasından yararlanmadıysanız o dönemde bir daha borç çıkıyor.” ifadelerini kullandı.