Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, popülizmin Türkiye için önemli bir tehdit olduğunu vurguladı. Popülist tavırların bütçe açıklarını arttıracağını dile getiren Şimşek, "Şu an bir çırpıda 2016 bütçesinin 10-12 katı kadar seçim vaatleri ile karşı karşıyayız. Bunun tek başına noter tasdikli kısmı bütçe açığını 3-3,5 kat arttırır." dedi.

Mehmet Şimşek, TÜRKONFED 11. Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel Kurul’da siyasi partilerin seçim vaatlerine değinen Şimşek, taahhütlerin makul olmadığından yakındı. Şimşek, şunları kaydetti:

"Seçime ramak kaldı, bence şu an ülkenin önünde en büyük tehdit popülizm. Şu an ciddi popülist ifadeler ile karşı karşıyayız. Popülizm; bütçe açıklarında, borçlarda ve enflasyonda artışa neden olur. Yani ipin ucu kaçtığında iflasa gidersiniz. Türkiye bunları yaşadı. 90’larda emeklilik yaşını kaldırmayı vaat ettiler. Kaldırdılar da. 90’da sosyal güvenlik açık değil, artı veriyordu. Emeklilik yaşı kaldırıldı, ne oldu? Türkiye o zamandan beri 2 trilyon lirasını heba etti. Bu 800 milyar dolar eder. Bir popülist karar nedeniyle. Şu aşamada da bir çırpıda 2016 bütçesinin 10-12 katı kadar vaatler ile karşı karşıyayız. 10-12 katı kadar. Bunun tek başına noter tasdikli kısmı bütçe açığını 3-3,5 kat arttırır. Asgari ücret de önemli bir konu. Tabii asgari ücrette 11 Avrupa ülkesinden daha iyi durumda olduğumuzu da bilelim. Malum asgari ücreti bir çırpıda yüzde 50 arttırma taahhüdü var. Herhalde siz girişimciler olarak memnunsunuz ki sesiniz çıkmıyor. Şu aşamada en büyük tehdit popülizm; en büyük fırsat ise yapısal reformdur. Siyasi istikrar devam ederse açıkladığımız 25 reform hayat bulur."

Kamu maliyesinde reformun gerekliliğine de temas eden Şimşek, "Biz, dönemsel vergi yapılandırmalarını doğru bulmuyoruz. Ama bunlar 1923’ten beri belli aralıklar ile her parti tarafından yapılmıştır. Biz reformlara önem veriyoruz, bu anlamda Vergi Usul Kanunu’nu yeniden yazıyoruz. Reformlara bakıyoruz. Gelir reformuna, TBMM’de ve harcama reformuna odaklanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Her bölgenin gelirinin aynı olmadığını belirten Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

"Türkiye’de terör bitmeden bölgeler arası uçurumu dilediğimiz oranda kapamak mümkün değildir. 6-7 Ekim olaylarının yapanlar, şehirleri yakıp yıkanlar varken bölgelerin uçurumunu kapatmak romantik çağrılarla olmaz. Bu, çözüm sürecinde başarı ile olur. Biz, bu anlamda çözüm sürecine önemli, ciddi sermaye yatırdık. Hiçbir zaman burada bu denli başarı elde edilmemiştir, ama ortada samimiyet sorunu vardır. Bunu da hemen aşmak gerekiyor."

Türkiye’nin ekonomide önemli aşama aldığından söz eden Mehmet Şimşek, milli gelirin arttığını; bütçe açıklarının daraldığını anlattı. Bunlara rağmen istihdam, cari açık ve enflasyon gibi alanlarda sorunlar bulunduğunu vurguladı. İstihdam alanında reform yapmanın, enflasyonu minimize etmenin, cari açığı daraltmanın önemli amaçlarından olduğunu sözlerine ekledi.