Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bizim büyüyememe sorunumuz yok, güçlü büyüyememe sorunumuz var. Yine refah artışı talep eden gruplar var. Şu da muhakkak ülkemizde orta tabaka güçlü. Tabii gelir dağılımı dilenilen yerde değil ama iyileşti. Yani Türkiye rahat büyür, şartların karşılanması kaydı ile." dedi.

İstanbul Finans Zirvesi (Istanbul Finance Summit-IFS) çerçevesinde CNBC-e Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’a mülakat veren Şimşek, “Büyüme ile ilgili tahminleriniz nedir?” sorusuna şöyle cevap verdi:

“Ticaret ortaklarımızın büyük bölümü perişanlarsa, ekonomilerinde tahribat varsa Rusya gibi bundan bizim büyük ölçüde nemalanmamız güç oluyor. Bizim için doların güçlenmesi aleyhte, jeosiyasi gerilimler aleyhte durum. Bu ortamda biz reformlara sarılmalıyız. Yapısal reformlar gerekli, başarı getirir. Ekonomimiz pek çok ülkeden iyi. Ama gerek duyduğumuz güçlü bir hükümet, siyasi istikrardır. Bizim büyüyememe sorunumuz yok, güçlü büyüyememe sorunumuz var. Yine refah artışı talep eden gruplar var. Şu da muhakkak ülkemizde orta tabaka güçlü. Tabii gelir dağılımı dilenilen yerde değil ama iyileşti. Yani Türkiye rahat büyür, şartların karşılanması kaydı ile.”

Şimşek, “Mali disiplinden taviz vermeden büyüme hangi yöntemlerle olur?” sorusuna da şu karşılığı verdi:

“Eğitime bu sene için öngörülen bütçeyi epey aşacağız. Ama önemi yok. Bu, Türkiye’ye ileride katkıda bulunacak. Ama bir transfer harcaması, tüketime alan açılması bu ortamda bizi güç durumda bırakır. Mali alanda bu tehdit algısının ardında bu var. Türkiye hak ettiği zenginliği yaşamalı, verimlilik artışı ile bu temin edilmeli. Duvar inşaatı gibi… İnşaat teker teker duvarları koyarak olmalı. Duvarı dışarıdan getirmekle olmuyor, temel güçlü olmuyor. Evet şu an bütçe açığı ve borçlar geride ama bunu doğru alanlara, doğru çerçevede yönlendirmeliyiz. Enflasyonu ufak tek haneye, cari açığı yönetilebilir alanlara çekmemiz gerekir. Ondan sonra tolerans olur. Ama ikiz açık olursa eninde sonunda faturayı millet öder."

BÜTÇE AÇIKLAMASI: 17 EKİM’DE PARLAMENTOYA SUNACAĞIZ

Bütçe ve Orta Vadeli Program’ın (OVP) durumu sorulan Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

“OVP ile ilgili faaliyetler devam ediyor. Tabii biz Anayasa’nın gerektirdiği bir hükümetiz. Nereden nereye geldik. Bütçenin yapılıp yapılamayacağını tartışıyoruz. Bunlar da aşılır. Biz normal bir hükümet gibi gerekenleri yapacağız. Bit bütçe yapacağız, OVP’yi ele alacağız. Bu ülkenin Kalkınma Planı var, devamlılık arz eden hususlar var. Başbakanımızın talimatı var ve normal hükümet gibi icraat yapıyoruz. Bütçeyi 17 Ekim’den evvel parlamentoya sunacağız. Aralık ayında da parlamentonun geçici bütçe kanunu, mevcut bütçenin belli oranda artırımını öngören bir kanunu çıkartması gerek. Yoksa bu şekilde devam etmez ülke.”

Maliye Bakanı, “Taksit sınırlamasında gevşeme açıklaması var. Bu konuda fikriniz nedir?” sorusuna da şöyle cevap verdi:

“Biz, makro ihtiyati çerçevesi koyduk, başarılı olduk. Türkiye makro tedbirlerle pek çok sorunu yönetilebilir kıldı. Onlardan biri taksit sınırlaması idi. Burada görüşüm makro ihtiyati çerçevenin devam etmesidir. Burada gevşemeye gerek yok. Kredi genişlemesi makul seviyeye geldi ama tasarruf oranı geride. O da konunun diğer tarafı, çok tüketiyoruz. Tüketim olmadan üretim olmaz. Bizim belirttiğimiz yönetilebilir, makul tüketimdir. Bunun yatırım, üretimle teşvikidir. Bu dönemde dış talep güçlü değil onun için büyüme adına herkes ilave gayret ortaya koyuyor. Türkiye’de momentum var. Kredide gevşeme olsa da güçlü büyüme eğilimi var. Burada önemli olan yapısal reformlar güçlü şekilde hayata geçene kadar ılımlı kredi büyümesi ile yola devam etmemizdir. Bu, ülkenin lehinedir ve menfaatinedir. Yani bilemiyorum bu konular tartışılır. Geçici birtakım adımlar olabilir ama önemli olan şu bunun tahribatı ile arzulamadığımız neticeleri doğuracak adımların da geçici olması kalıcı tahribatı önler.”