Başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği 59. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada reformlara kalınan yerden devam edileceği söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği 59. Olağan Genel Kurulu’na katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bankacılık sektörüne ve Türkiye’nin büyüme stratejilerine dair açıklamalarda bulundu. Şimşek, konuşmasında reformlara kalınan yerden devam edileceğini belirtti. Şimşek, genel anlamda finans sektörünün sermaye piyasaları stratejisinin önemli bir bileşeni olduğunu belirti. İstanbul’u Dünya Finans Merkezleri sıralamasında ilk 25’te görmek istediklerini söyleyen Şimşek, "2009 yılında yılında Küresel Finans Merkezleri sıralamasında İstanbul 72’nci sıradaydık. Geçen sene İstanbul 45’inci sıraya yükseldi. Bunu devam etmesi gerekiyor çünkü Türkiye’nin tasarruf açığı var" dedi.
Türkiye’nin yıllık brüt dış finansman milligelirin yüzde 25 ile 30’u arasında olduğunu dile getiren Şimşek, "Gayrisafi Yurt içi Hasılasının yaklaşık üçte birine yakın brüt dış finansman ihtiyacı olan bir ülke uluslararası normlara herşeyiyle uyacak ve küresel süstemin bir parçası olarak güçlü bir şekilde yoluna devam edecek. Finans sektörünün Gayrisafi Yurt İçi Hasıla içerisindeki payı yüzde 3 buçuk civarı bunun da önümüzdeki program dönemi sonunda yüzde 6’lara doğru çıkmasını bekliyoruz. Finans sektörünün özellik sermaye piyasalarının gelişmesi derinleşmesi Türkiye’nin büyüme stratejisinin önemli bir bileşenidir. Bankacılık sektörü bazı düzenlemelerden şikayetçi olabilir saygıyla karşılıyorum. Yüzde 30-40 kredi genişleme hacmininde sürdürelemez olduğu bir gerçekten Türkiye o dönemlerden yumuşak inişe geçti. Bankacılık sektörü dönüşüm anlamında büyük bir başarı hikayesidir" şeklinde konuştu.
"BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN SAĞLIKLI YAPISININ DEVAM ETMESİ ÇOK KRİTİKTİR"
Bankacılık sektöründe özkaynakların çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Bankacılık sektörünün sağlıklı yapısının devam etmesi çok kritiktir. Bankalar kar açıklıyorlar birinci çeyrekte şu kadar kar edildi diyorlar herkes diyorki bu kadar kar ediyorlar bunları zapturap altına almak lazım ama işin gerçeği özkaynak karlılığı önemli bir göstergedir. Bizim sektörel yaklaşımımızın genel anlamda sağlıklı bir eylem bazında götürlmesi gerektiği açıktır" ifadelerini kullandı.