Doların rekor artışı ile ilgili bir yorum da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “2002-2007 döneminde doların reel efektif döviz endeksi yüzde 25 değer kaybetti. Bu, 5-6 yılda oldu. Ama şu 8 ayda da doların reel efektif döviz endeksi yüzde 17 arttı. Böyle olunca herkes konuşuyor. Bu o kadar da kötü değil. Niye? Çünkü bu türden kur hareketlerinin çok kısa zamanda bu kadar olması bazı soru işaretleri uyandırsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir. Malum, bazı bölgelerde deflasyonla mücadele var. Bu türden etkileri olacak. Bir yandan bu uyum mutlaka olumlu tarafları da var. “ dedi.



Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne konuk oldu. Zirvede kur artışlarına değinen Mehmet Şimşek, şunları ifade etti:


“Dün de Sayın Başbakan Yardımcımız bu konulara değindi. Aslında küresel döviz piyasalarında olup bitenler çok büyük sürpriz değil. Avrupa’nın bir miktar deflasyon ile mücadele etmesi gerekiyor, bir miktar büyümeye ihtiyacı var; Japonya’nın yine deflasyon ile mücadelesi söz konusu, bir miktar büyümeye ihtiyacı var. Bu ara ABD’de de ayrı kulvarda ilerliyor. ABD’de hızlı bir momentum var. Yani doların değer kazanması bu kadar hızlı. Şöyle söyleyeyim doların reel efektif döviz kuru 8 ayda yüzde 17 yükseldi. Bu dramatik bir yükseliş, dramatic bir çıkış. Bu çıkışta ABD ekonomisi ile ilgili olumlu, pozitif gelişmeler etkili olduysa da kısmen dünyanın bazı diğer bölgelerindeki Euro Bölgesi gibi olumsuz gelişmelerin etkisi söz konusu.”


2002-2007 döneminde doların değerini önemli oranda yitirdiğini anlatan Maliye Bakanı, şöyle devam etti:

“Ciddi bir zemin kaybı görüldü bu dönemde. Bu dönemde doların reel efektif döviz endeksi yüzde 25 değer kaybetti. Bu, 5-6 yılda oldu. Ama şu 8 ayda da doların reel efektif döviz endeksi yüzde 17 arttı. Böyle olunca herkes konuşuyor. Bu o kadar da kötü değil. Niye? Çünkü bu türden kur hareketlerinin çok kısa zamanda bu kadar olması bazı soru işaretleri uyandırsa da küresel ölçekte büyümenin yeniden dengelenmesine yardımcı olabilir. Malum bazı bölgelerde deflasyonla mücadele var. Bu türden etkileri olacak. Bir yandan bu uyum mutlaka olumlu tarafları da var. Kur hareketleri önemli. Bu konuda önemli bir hassasiyetimiz var. Ama sonuçta önemli olan ülkenin makro ekonomik temelleriidir. Onlar sağlamsa ortalık yatışınca tekrar durum normale döner.Bir şekilde temelleri sağlam olan ülkelere ilgi, rağbet artar. Temelleri sağlam olmayan ülkeler ise sadece kur yoluyla ne kalıcı rekabet elde edebilir ne yapısal sorunları çözebilir.”