Dünyanın en büyük çimento üreticilerinden biri olan Brezilya merkezli Votorantim Cimento’nun Sivas’a kuracağı 140 milyon Avro değerindeki yeni çimento fabrikasının temeli atıldı. Fabrikanın Votorantim Cimento’nun Amerika kıtası dışında yaptığı en büyük yatırım olduğu belirtildi.

Sivas’a yapılan en büyük özel sektör yatırımı olan yeni çimento fabrikasının temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Vali Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın ve il protokolünün yanı sıra Votorantim Cimento CEO’su Walter Dissinger, Avrupa, Asya ve Afrika Bölgesi Başkanı Erik Madsen, Votorantim Türkiye CEO’su M. Şefik Tüzün ile şirketin Brezilya ve İspanya’daki üst düzey yöneticileri katıldı.

Vali Alim Barut törende yaptığı konuşmada, önümüzdeki günlerde Cumhuriyetin kuruluşunda önemli bir mihenk taşı olan 4 Eylül’ün yıl dönümünün kutlayacağını hatırlatarak, “Böyle bire dönemde yöneticilik yaptığım böyle bir tesisin Sivas’ta açılmasından dolayı katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediye Başkanı Sami Aydın da, Sivas’ta böyle bir yatırım yaptıkları için firmaya memnuniyetini ifade ederken, yatırım içinde Sivas’ı tercih ettikleri için firma yöneticilerine teşekkür etti. Aydın, “Amerika kıtası dışında en büyük yatırımlardan birini Sivas’a yapan Votorantim Çimento’ya teşekkür ediyor ve açılışında da birlikte olmayı temenni ediyorum” dedi.

Votorantim Cimento CEO’su Walter Dissinger ise, Sivas’a yaptıkları büyük yatırımın Türk ekonomisine duydukları güveni gösterdiğini kaydetti. Dissinger, Türkiye’nin Çimento Fabrikası’nın Sivas’ta temellerinin atıldığını, aynı tarihlerde Brezilya’da da Santeline Fabrikasının temellerinin atıldığına işaret ederek, “Aslında bu çok büyük bir tesadüf. Her iki ülkenin birbiriyle olan ilişkileri anlamında çok önemli.”

Türkiye Ceo’su Şefik Tüzün de, Sivas’ta yapacakları yatırımın Votorantim Cimento olarak Türkiye’ deki pozisyonlarını güçlendirmeye yönelik en önemli adımlardan biri olduğunu ifade etti.

2017 yılında bitecek fabrikada çimento üretimine başlayacaklarını ve sadece yapım aşamasında 700 kişiyi istihdam edeceklerini kaydeden Tüzün, fabrika bittiği zamanda Sivas’a istihdam anlamında büyük katkı sunacaklarını, Sivas Çimento Fabrikası yatırımı ile fabrikanın mevcut üretim kapasitesini üç kat arttırarak yıllık 0,6 milyon tondan 1,8 milyon ton çimentoya çıkartacaklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından tesisin temeli törenle atıldı. Votorantim Cimento’nun Brezilya dışında ABD, Arjantin, Bolivya, Çin, Fas, Hindistan, İspanya, Kanada, Peru, Türkiye, Tunus, Şili ve Uruguay gibi 13 ülkede faaliyet gösterdiği belirtildi. Firmanın 2012 yılı sonunda girdiği Türkiye’de çimento, beton ve agrega sektörlerinde; Votorantim Çimento Sanayi ve Tic. A.Ş., Yibitaş Yozgat İşçi Birliği İnşaat Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Votorantim Nakliyecilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. olarak faaliyetine devam ettiği kaydedildi.