Türkiye’de buğday üretiminde dördüncü sırada yer alan Sivas’ta hasat dönemi başladı.
Konya’dan sonra en büyük yüzölçümüne sahip olan ve nüfusunun yüzde 66’ı tarımla uğraşan Sivas’ta hasat dönemi başladı. Bu kapsamında Sivas İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından merkeze 5 kilometre uzaklıkta bulunan İşhan köyünde Tarla Günü etkinliği düzenlendi. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, "Tarımda bir yıllık emeğin, sabrın karşılığı bereketin ve bolluğun simgesi olan hasadın yapıldığı günlerdeyiz. Anadolu’nun ortasında sahip olduğu geniş toprakları yer altı ve yer üstü zenginlikleri bünyesinde barındıran ilimiz özellikle son yıllarda tarımsal üretim gücünü daha belirgin bir hale getirmiştir. Sivas tarımını daha ileriye taşımak gerek iç pazar, gerekse dış pazar dikkate alınarak hangi ürün nerede, hangi kalitede, hangi standartlarda üretmemiz gerektiğinin planını yaparak ilimize uygun projeler üretmenin ve uygulamanın gayreti içerisinde olacağız. Üretici ve tüketici memnuniyetini en üst düzeyde sağlayarak üreticilerimizin refah seviyesini yükseltmek hepimizin ortak amacı olacaktır" dedi.
3 milyon 885 bin dekar üretim alanında 1 milyon 285 bin ton olan hububatın hasadının başladığını belirten Yıldız, "2015 TÜİK verilerine göre ilimiz yulaf üretiminde Türkiye’de birinci, buğdayda dördüncü, arpa üretiminde de yedinci sıradadır. 2015 yılında toplam 79 bin 572 çiftçimize 65 milyon 176 bin 820 lira destekleme ödemesi yapılmıştır. 2016 yılı itibariyle bakanlığımızın desteklemeleri devam etmekte olup gerekli çalışmalar yürütülmektedir. İl ve ilçe müdürlüğümüz teknik elemanları üretim sezonu boyunca hububat ekili alanlarda hastalık ve zararlılar yönünden tüm alanlarımızı taramıştır. Süne ile mücadele kapsamında 611 dekar alanda çalışmalar tamamlanmış metre karede süne sayısı 0.22 olup, ilimizde kimyasalla mücadeleye gerektirecek olmadığı tespit edilmiştir. Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanan aşırı don ve soğuktan dolayı ekili alanlarda olumsuz bir etkilenme söz konusu olsa da Mayıs, Haziran aylarında ilimizin almış olduğu yağışlarla beraber verim düşüklüğü ortadan kalkmıştır. İlimiz genelinde hasadın başlamasıyla birlikte biçerdöver kontrolü yapacak ekiplerimiz oluşturulmuş ve denetimlerimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir" diye konuştu.
Çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyaran Yıldız, "Hasat sonrası çiftçilerimizin bir sonraki sezona ekim hazırlığı yaparken anız yakmamaları konusunda uyarıyoruz. Çünkü anız yakarak toprağın yapısını bozmakla birlikte üzerindeki canlıları yok ettiklerini bilmeleri gerekir. Yanan sadece anız değil ülkemizin doğal zenginlikleri ve geleceğidir. Çiftçilerimizin bu konuda hassas davranmaları gerekmektedir" şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ ise, "Sivas’ta rakımın yüksek olmasından dolayı bu sene soğuktan dolayı bu seneki hasattan çiftçilerimizin büyük sıkıntısı var. Bu sene Sivas’ın bazı yerlerinde dolu hasarı çok oldu. Hem kalitede hem de rekolte de baya bir kayıp var" ifadelerini kullandı.