Dünyanın önemli turizm fuarları arasında yer alan Utrecht 2015 Turizm Fuarı’nda Ege turizmini temsil eden Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Üyesi Sadun Alp, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye ve çevresinde yaşanan olumsuz siyasi gelişmelerin yabancı turistlerin ilgisini büyük ölçüde azalttığına dikkat çeken Alp, bu olumsuz gelişmelerden dolayı Avrupa Birliği vatandaşlarının Türkiye’de tatil yapmayı düşünmediklerini söylediğini aktardı. Alp, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve hükümetin, bir an önce bir kriz yönetimi oluşturarak ülke tanıtımı için çalışmalara başlaması gerektiğini vurguladı.

'YAŞANAN SİYASİ GELİŞMELER, ÜLKE TURİZMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR'

Bu sene yaşanan siyasi gelişmelerin ülke turizmini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Alp, “Bu konuda sayın valimizle durum tespiti yaparak, turizm sektörünün sorunlarını kendilerine aktardık. Kendilerinden, konunun hükümet düzeyinde ele alınması için de ricada bulunduk. Bulunduğumuz coğrafyada yaşanan olumsuz gelişmeler, savaş sinyalleri ve sınır komşularımızdaki olumsuzluklar, maalesef çok kırılgan bir piyasaya sahip olan turizmi çok olumsuz etkilemekte ve satışların direkt olarak İspanya ve Yunanistan'a yönelmesine sebebiyet vermektedir.” diye konuştu.

'ANTALYA’DAKİ OTELLERİN MADDİ KAYIPLARI ARTACAKTIR'

Rusya’daki yüksek devalüasyon sebebiyle bu sene özellikle Antalya bölgesinin ciddi kayıplara uğrayacağını ileri süren Alp, şöyle devam etti: “Bu kayıpları kapatmak için gerek Avrupa gerekse iç pazarda yapacakları fiyat indirimleri, Ege Bölgesi otellerini zora sokacaktır. Tur operatörlerinin yoğun baskılarına daha fazla dayanamayarak birçok otelci, fuar esnasında mevcut fiyatlarından daha aşağı fiyatlar vererek otellerinin dolmasına katkı sağlamak istemektedirler.”

‘ÜLKE TANITIMI BİR AN ÖNCE DEVREYE SOKULMALI’

Tedbir olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve hükümetin bir kriz yönetimi kurarak acilen tanıtımlara başlaması gerektiğinin altını çizen Alp, reklamların ve tanıtım faaliyetlerinin ITB Berlin Fuarı'ndan önce ve sonra devreye sokulmasının, çözüme olumlu katkı yapacağını dile getirdi.

‘AB VATANDAŞLARI, TATİL TERCİHLERİNİ TÜRKİYE OLARAK DÜŞÜNMÜYOR’

AB vatandaşlarının tatil tercihlerini Türkiye olarak düşünmediğini aktaran Alp, “Turizm sektörünün önde gelen yabancı ziyaretçileri, tur operatörlerine İspanya ve Yunanistan'ın çok iyi durumda olduklarını, hattâ ve hattâ Yunanistan'ın bu dönemde çok yüksek bir doluluğa ulaştığını, İspanya ve Yunanistan’daki otel ve tesislerin erken dolmasıyla birlikte Avrupa pazarı rezervasyonlarının bizlere olumlu etki yapacağını da belirttiler. Özellikle Avrupa Birliği vatandaşlarının, yaşanan kaoslar nedeniyle can güvenliğinden endişe ettikleri için tatil tercihlerini Türkiye olarak düşünmediklerini, bunun için de hükümetin bu konuda olumlu beyanatlar vermesi gerektiğini ifade ettiler.” şeklinde konuştu.