Seçim sonuçlarını değerlendiren İzmir iş dünyası, halkın siyasi partilere uzlaşma çağrısı yaptığını belirterek, kısa süre içinde hükümetin kurulması gerektiğini ifade etti. Seçim sonuçlarına göre iktidar partisinin oylarının düştüğünü, bunun başkanlık sistemini de halkın istemediğini ortaya koyduğunu dile getiren iş dünyası temsilcileri, HDP’nin de seçim barajını aşmasının başarı olduğunu, bunun da baraj sisteminin ne kadar yersiz olduğunun su yüzüne çıkardığını kaydettiler.

İş dünyasının seçim değerlendirmeleri şöyle:

‘HALK PARLAMENTER SİSTEMİNİN DEVAMINDAN YANA’

Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu: Seçim sonuçları hayırlı olsun. Milletimiz büyük bir katılımla gittiği seçimde iradesini ortaya koydu. Bu irade, siyasette uzlaşı istiyor. Başkanlık sistemi yerine, parlamenter sistemin devam etmesinden yana. Seçim barajı da istemiyor. 13 yıldır Türkiye tek parti iktidarıyla yönetildi ama halk, uzlaşı halinde koalisyon hükümetini de istediğini ortaya koydu. Bundan sonraki süreçte siyasi parti liderleri, halkın istekleri doğrultusunda hükümeti kurarak ülkenin sorunlarına çözüm üretmeli.

‘İYİ KURGULANMIŞ BİR KOALİSYON SORUNLARI ÇÖZER’
Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş: "Stresli geçen bir seçim sürecinin ardından halkımız sandıkta kararı verdi. Buna göre iktidar partisinin oyları düştü. MHP ve HDP oylarını artırdı. Bu sonuçlar halkın yeni bir hükümet istediğinin göstergesi. Türkiye tek parti iktidarı ile de birçok şeyi başardı. Şimdi halk koalisyon kurulmasını istiyor. İyi kurgulanmış bir koalisyon ile de Türkiye sorunlarını çözer ve istikrarlı bir ekonomiye kavuşur."

‘HER PARTİ ÜLKENİN GELECEĞİNİ DÜŞÜNEREK ADIM ATMALI’

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden: "Seçim sonuçları, halkın ülke yönetiminde kan değişikliğine ihtiyaç olduğunu ortaya çıkardı. Bugüne kadar TBMM’de yeteri kadar temsil edilememiş olan bir partinin de artık ülke yönetiminde olması gerektiği mesajı verildi. Uzlaşı içinde bir hükümet kurulmasında ülke geleceği açısından fayda var. İş dünyası olarak erken seçim tartışması veya yeni bir istikrarsızlık istemiyoruz. Her parti, sağlıklı düşünüp ülke geleceğini düşünmeli ve buna göre adımlarını atmalı."

‘HALK BAŞKANLIK SİSTEMİNİ İSTEMEDİĞİNİ ORTAYA KOYDU’

Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Telseren: "Seçim sonucunda halk, başkanlık sistemini istemediğini ortaya koydu. Bunun dışında ekonomi ve siyasette işlerin iyi gitmediğini, yeni bir açılım yapılması gerektiğini ifade etti. Türkiye, ekonomide beş yıldır patinaj çekiyordu. Halk, oyları ile iktidar partisini ikaz etti. AK Parti ve Cumhurbaşkanı, seçim sonuçlarını iyi okumalı. Cumhurbaşkanımız, doğru bir koalisyon hükümetinin kurulması için yol açabilir. Eğer seçim sonuçları iyi değerlendirilmezse ülke için daha sıkıntılı dönemler olabilir."

Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Serdar Gökhan Arıkan: "Türkiye için hayırlısı olsun. Seçim sonuçları, milletin iradesini ortaya koydu. Siyasi partilerin, bu sonuçları dikkate alarak gerekli adımları atması gerekiyor. Aksi halde Türkiye’yi daha sıkıntılı günler bekleyebilir."

‘KISA SÜREDE HÜKÜMETİN KURULMASINI BEKLİYORUZ’

Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk: "Sandıktan çıkan sonuca saygı duymak gerekiyor. Halk, geniş bir uzlaşı sağlanarak hükümet kurulmasını istiyor. Biz de iş dünyası olarak kısa sürede hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Tek parti iktidarından sonra iyi oluşturulan bir koalisyon hükümetiyle de Türkiye’nin sorunları çözülebilir. Önümüzdeki günlerde bütün siyasi partilerin bunları dikkate almaları gerekiyor."

‘SİYASİ PARTİLER HALKIN MESAJINI DİKKATE ALMALI’

Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ: "Halkımız seçimlere büyük ilgi göstererek sandığa gitti. Sonuçlara saygı duymak gerekiyor. Halk, iktidar kurma görevini AK Parti’ye vermedi. Halk, uzlaşma içinde kurulacak bir koalisyon hükümeti,le de ülkenin yönetilebileceği mesajını verdi. AKP-MHP koalisyonu kurulabilir. Siyasi partiler, seçim sonuçlarını çok iyi analiz etmeli ve halkın mesajını dikkate alarak kararlar almalı. İş dünyası olarak hükümetin bir an önce kurularak, ekonominin ana gündem maddesi olmasını ve reformların yapılmasını bekliyoruz."