Türkiye'nin soğan üretiminde ön gelen illerinden biri olan Bursa'da bu yıl üreticinin yüzü gülüyor. Bursa'nın Yenişehir ilçesinde soğan üreten çiftçiler tarlada 1 liralık fiyatı bulunca az da olsa nefes aldı. Bu yıl biberin yanı sıra soğandan iyi para kazanmayı umut eden Yenişehir çiftçisi, aksilik olmazsa geçmiş yıllardan kalan borçlarını ödemeyi planlıyor.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, ilçede 521 bin dönüm ekilebilir tarım arazisi olduğunu belirterek, “Soğan bir ara düşük fiyatlarla satılıyordu. Ayrıca aşırı yağışlar ve hastalıklar sebebiyle verim düşüklüğü oldu. Şu anda soğan fiyatları çiftçimizi memnun etmektedir.” dedi.

Çiftçinin bankalara borçlu olduğunun altını çizen Sadi Aktaş, “Bu yıl tek ürünün para etmesi çiftçinin geçmişteki borçlarını karşılamıyor. İnşallah gelecek yıllarda diğer ürünlerde para ederse çiftçilerimiz bütün borçlarını öder. Şu anda soğan 85 kuruşlarda seyrediyor. Baharda aşırı yağmurlar soğanda midyo hastalığına sebep oldu. Dönüme 5-6 ton vereceği yerde 1,5 tonlara düştü. Piyasada soğan üretimde az olduğu için fiyatlar bu duruma geldi.” şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİNİN GENEL DURUMU KÖTÜ, BORÇSUZ KİMSE YOK

Yenişehir Köprühisar köyü çiftçilerinden Recep İdiz ise, bu yıl soğanın yüzlerini güldürdüğünü belirterek, “Soğan hasat zamanı iyiydi fiyatlar güzeldi, yaklaşık 90 kuruş yapıyordu, şimdi biraz düştü 50-60 kuruş civarında. Yarısını sattık tarlada, birazını da depo yaptık. Bunlar yılbaşına kadar depoda bekleyecek.” dedi.

Geçen sene soğandan zarar ettiklerini anlatan İdiz, “Geçen sene soğan tarlada kaldı, 80 dönüm tarladan 8 kilo satamadık, hepsini sürdük. Hem fiyatlar düşüktü maliyetini kurtarmadı, hem de soğanda hastalık vardı çürüme yaptı onun için satamadık. Bu sene iyi, bir kısmını tarlada dönüm hesabı verdik. Bu sene 25 dönüm ektim. 50 ton civarında soğanım vardı, 20 tonunu sattık, 30 ton falan kaldı” ifadelerini kullandı.

Çiftçinin genel durumunun kötü olduğunun altını çizen Recep İdiz sözlerini şöyle tamamladı: “Genel durum bozuk, borçsuz kimse yok. Çiftçinin genel durumu kötü. Borçsuz kimse yok. Ne kadar pahalı desek de elimize geçen bir şey yok. Geçen sene zarar ettik soğandan bu sene açık devam ediyor. Nasıl kapatacağız onu, ne kadar iyi olsa da durumumuz kötü. Maliyette girdiler çok yüksek, ilacıdır, gübresidir, mazotudur, işçiliğidir çok yük biniyor.”

Köprühisar köyünden Ahmet Şimşek de verim düşmesine rağmen fiyatların kendilerini memnun ettiğini belirterek, şunları anlattı: “Bu sene verim düşük ama kalite yüksek, soğanlarımız iyi. Bu sene mantar hastalığı falan oldu soğanlarda o yüzden verim biraz düşük ama fiyatlar şuanda iyi. Şu anda yerinde 90 kuruş 1 TL. arasında değişiyor fiyatlar. Belki kışa doğru biraz daha yükselebilir. Yine de biz umduğumuzu alamıyoruz. Çünkü bizim kazancımızı aracılar kazandığı için bir sıkıntı oluyor. Bu sene verimde sıkıntı yaşamamıza rağmen fiyat olarak biraz yüzümüzü güldürecek.”