Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, dünyanın en güzel incirinin üretildiği Aydın’da, üreticilerin desteklemeyi hak ettiğini söyledi. İncire destekle ilgili bir açıklama yapan Kocabaş, üreticilerin sıkıntıları olduğunu vurguladı.

Oda Başkanı Kocabaş, yaptığı açıklamada, “Dünyanın en lezzetli incirinin yetiştiği ilde yaşıyoruz. Ülkemiz, kurutmalık incirde 56 bin 935 tonluk üretimiyle dünyada birinci sırada yer alırken toplam kuru incir üretiminin yüzde 80’i Aydın ilinde yapılmaktadır. Dünyada incir denince Türkiye akla gelirken ülkemizde de incir denince Aydın ve onun sarılop inciri akla gelmektedir. Aydın’da yaklaşık 30 bin aile incirden geçimini sağlıyor. Ülkemiz, dünya incir üretiminde yüzde 55-60'lık pay ile birinci sırada yer almaktadır. Aydın, 361 bin 562 dekarlık alanı kapsayan ve yaklaşık 50 bin tonluk kuru incir üretimiyle neredeyse Türkiye kuru incir ihracatını tek başına karşılamaktadır. İncir üretiminde üreticilerimizin sıkıntıları var.” dedi.

Geçen yıl olduğu gibi üreticilerin, hava şartlarından kaynaklanan yaklaşık yüzde 50 rekolte ve yüzde 70 kalite kaybı endişesi içinde olduklarını ifade eden Kocabaş, “Yine bu yıl üreticilerimiz, iklim koşullarından kaynaklanan ve jeotermal enerjinin doğru kullanılmayışından kaynaklandığı iddia edilen nedenlerden ötürü bazı bölgelerde pas hastalığının tehdidi altındadır. Akdeniz sineği gibi daha çok turunçgillerde görülen zararlılardan da üreticilerimiz sıkıntılı. Üreticilerimiz, bir yandan bu hastalıklarla mücadele ederken her yıl yaklaşık ülkemize 180 milyon dolar döviz girdisi sağlayan bu değerli incir ürününe hâlâ destekleme priminin verilmemesinin üzüntüsünü yaşıyor. Daha önce de söyledim, böylesi dünyada tek olan bir ürünü üreten incir üreticileri, primle desteklenmeyi haketmiyorlar mı? İncir üreticisi, incirin primle desteklenmesini umutla bekliyor.” şeklinde konuştu.