Antalya'nın Alanya ilçesinde ömrünü tamamlamış muz bitkilerinin gövde ve kabukları lif haline getirilerek işleniyor.

Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen ve bir yıllık ömrü olan ağaçsı bitki olan muz, ülkede en fazla Antalya'nın Alanya ve Gazipaşa ilçesi ile Mersin'in Anamur ilçesinde yetişiyor. Muz bitkisi bir yıl içinde ömrünü tamamlıyor, ana gövdeden çıkan filizlenme ile bir sonraki yılın ağacı oluşuyor.

Alanya muz üreticilerinin hasat sonrası söktüğü bitkinin türüne göre yeşil, kırmızı, pembe kabukları belediyenin hayata geçirdiği 'Muz Kabukları Geri Dönüşüme Kazandırma Projesi'yle çöpe gitmesinin önüne geçilerek ekonomiye kazandırılıyor. Hasat sonrası çiftçilerin söktüğü muzların kabukları, özel tasarlanmış lif ayırma makinesinden geçilerek ip haline çevriliyor. Muz lifleri boyandıktan sonra başta hediyelik eşya olmak üzere bir çok alanda süs eşyası olarak kullanılıyor.

Alanya Belediyesi Muz Kabuklarını Geri Dönüşüme Kazandırma Proje Sorumlusu Nilgün Akman, proje ile sökülen muzların kabuklarını geri dönüşümle ekonomiye kazandırmak istediklerini söyledi. Özel tasarlanmış makineyle muz kabuklarının liflerini aldıklarını ve bunu ip haline getirdiklerini belirten Akman, liflerden tamamen doğal olan iplerden kazak ve giysi tasarımları yaptıklarını kaydetti.

Muz liflerini geri dönüşüme kazandırarak belediye olarak insanlara iş kolu oluşturmayı hedeflediklerini belirten Akman, proje kapsamında muz lifinden yaptıkları el emeği göz nuru eserleri Alanya Limanı'nda açtıkları sergi ile görücüye çıkardıklarını, liflerin tamamen doğal olduğunu hiç bir katkı maddesinin olmadığının altını çizdi. Akman, şu ifadeleri kullandı: "Projemizi aşama aşama gerçekleştiriyoruz. İlk etapta muz liflerini çıkartarak giyim, masa örtüsü, hediyelik eşya, tişört, giysi ve tasarımlarını sergiledik. İkinci aşamada Alanya'da muz liflerinden eşyalar yapımını meslek haline getirmek istiyoruz. Alanyalı hanımların muz liflerinden üretimler yaparak aile bütçesine katkı sağlamasını istiyoruz. Liflerden yaptığımız giysi ve hediyelik eşyalar Alanya'ya tatile gelen ve yerleşik yaşayan yabancılardan yoğun ilgi görüyor. Hedefimiz muz liflerinden farklı meslek dallarından üretime bağlı atölyeler kurarak iş kolları oluşturmak. Böylece muz kabuklarının çöpe gitmesini önleyerek geri dönüşümle Alanya ekonomisine kazandırmak. "