Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde, Soma kömürleri A.Ş.'ye ait Eynez Ocağı'nda meydana gelen facianın ardından aynı şirketin kapanan Atabacası Ocağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin incelemesi sonucu buldukları eksikler sebebiyle henüz açılamadı.

Söz konusu faciadan sonra geçen günlerde işten çıkarılan yaklaşık 3 bin madenci de olmasına rağmen söz verildiği halde yeni iş sahaları devreye sokulamadı. Maden-İş Soma Şubesi Sekreteri Yasin Karatay, bu işsizlerden birçoğunun Atabacası Ocağı'nın açılmasını beklediğini söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin, yönetmelikte bile yer almazken ve Türkiye’nin hemen hiçbir maden ocağında yanmaz bant bulunmamasına rağmen bu bandın kurulmasını istediğini belirten Karatay, "Türkiye’de hangi maden ocağında yanmaz bant var? Sadece yanmayı zorlaştıran bantlar vardır. Kaldı ki bu bantlar, alınması durumunda da en az altı ayda gelmez. Biz altı ay boyunca ne yapacağız? Zaten ilçemizde işsiz kalan maden işçilerimiz, bundan dolayı çok zor durumdalar. İşçilere verilen sözlere rağmen ne yeni işlere yerleşebildiler ne de tazminatlarını alabildiler. Sendika ve işçiler olarak hepimiz dört gözle bu Atabacası’nın açılmasını beklerken bu sebeplerden dolayı açılamıyor." dedi.

'ATABACASI AÇILMAZSA İŞTEN ÇIKARMALAR OLACAK'

Atabacası Maden Ocağı'nın açılmaması durumunda Soma Kömürleri A.Ş.'ye ait diğer ocaklardan çıkarılan 3 bine yakın işçiden sonra Işıklar Ocağı'ndan da işten çıkarmaların devam edeceğini söyleyen Karatay, "Işıklar'da şu anda yaklaşık 2 bin 500 kişi çalışıyor. Normalde kazadan önce bin 800'e yakın işçi çalışmaktaydı, yani şu an çalışan işçi kapasitesi bu ocakta çok fazla. Şirket, Atabacası Ocağı'nın açılamaması sonucunda Işıklar Ocağı'nda çalışan işçilerini de işten çıkaracak." dedi.

Bu arada facianın meydana geldiği Eynez Ocağı'nın da yeniden üretime geçirilmesinin planlandığı belirtildi.