Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un yayınladığı son raporunda Türkiye’deki kredi ve ekonomik büyümenin, zayıf tüketici güveni ile yavaşlayacağını belirtti.

Kuruluşun, Türkiye’deki bankaları da kapsayan, ‘dünyadaki bankaların kredi görünümleri değerlendirmelerini’ içeren global raporunda, ekonomik yavaşlamanın sebebi olarak 7 Haziran seçimleri sonrası yaşanan siyasi belirsizlik olarak gösterildi. Kısa vadeli mevduatların ve döviz borçlarının Türk bankaları için önemli endüstri riskler taşıdığı belirtildi.

Türkiye’de önemli bağımsız kurumlarda hukukun üstünlüğünün erozyona (aşınmalar) uğradığına dikkat çeken S&P, merkezi karar vermenin yatırımcı ve ekonomik istikrara yönelik riskler oluşturduğu vurgulandı. Raporda, ekonomik büyümenin orta vadede yüzde 3 civarında kalacağı ve işsizliğin sosyal baskılara bağlı olarak yükselebileceği ön görüldü.

Türkiye’de ticari kredilerin üçte birinin yabancı para cinsinden olmasının Türk Lirası’ndaki dalgalanma riskini artırdığı uyarısı yapıldı.