Uluslararası reyting kurumu Standard & Poor’s (S&P), Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının (Grexıt) 18 üye ülkeye getireceği mali yükün makul olacağını; zamanla absorbe edileceğinin öngörüldüğünü vurguladı.

Kurum, Grexıt’ın bu ülkelerin reytinglerine önemli etkisinin olmayacağının tahmin edildiğini dile getirdi.



S&P’nin Yunanistan’ın ekonomik kararlarının Avrupa’da yankıları ile ilgili raporunda şu saptamalar yer aldı:


• Grexıt halinde Yunanistan’ın borçlarında temerrüt görülebilir.
• Yeni Grexıt, 2012 Grexit senaryosu ile karşılaştırıldığında Euro Bölgesi’nin geri kalan üyeleri için daha ufak riskler teşkil edecektir.
• Grexit senaryosunun Euro Bölgesi’nden diğer ülkelerin de ayrılmasına neden olması öngörülmemektedir, çünkü bölgede acil yardım yapılanmasının 2012’ye oranla daha güçlü olduğu ifade edilmektedir. Zira 2012 sonrasında hayat bulan Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması, Euro Bölgesi üyelerini Grexit sonrası dalgalanmalara karşı koruyabilecektir.
• İrlanda ve Portekiz’in ekonomilerinin yapısal yenilenme programlarının başarısı Avrupa hükümetleri için aynı yardım programlarının devamı için bir teşvik unsurudur.
• Ayrıca Yunanistan piyasalarının diğer bölge mali piyasalarıyla olan bağlantıları geçen senelerde diğer piyasalar üstüne büyük stres yaratmayacak oranlara indirilmiştir. Uluslararası Ödeme Bankası (BIS) verilerine göre Yunanistan bankalarının uluslararası bankalara olan borcu 5 sene evvel 250 milyar dolar iken, 2011 sonunda 126 milyar dolara, 2014 Eylül ayında 77 milyar dolara inmiştir.
• Yunan Merkez Bankası’nın raporuna göre aynı dönemde Euro Bölgesi bankalarının Yunanistan bankalarından alacakları daha da süratli bir oranda inmiş ve de 2014 Aralık ayı itibari ile Euro Bölgesi bankalarının toplam bilançolarının 0,2’sine gerilemiştir.
• Yunanistan hazinesi ve de diğer Euro Bölgesi üye ülkeleri hazine bonolarının getirilerinde disparite, yatırımcıların muhtemel bir domino etkisi riskini ufak olarak gördüklerini ima etmektedir.
• Grexıt’in Euro Bölgesi’nde geri kalan 18 ülkeye getireceği mali yükün makul olacağı ve zamanla absorbe edileceği öngörülmektedir. Bu nedenle Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden ayrılmasının bu ülkelerin reytinglerine önemli bir etkisinin olmayacağı beklenmektedir.