Mersin’in Silifke ilçesinde Trakya ilkeren üzüm cinsi ile açıkta üzüm hasadını bir ay erkene alan üretici Hüseyin Kıcalı, üzümün kilosunu 5 TL’den satıyor.

Açıkta üzüm hasadının yapılabilmesi için bir ay olmasına rağmen Trakya ilkeren cinsi üzüm pazardaki yerini aldı. 6 yıl önce dikimini yaptığı cins üzümün hem lezzetli hem de dayanıklı olduğunu belirten üretici Hüseyin Kıcalı, “Bu üzüm toprağa değerse çürür dediler ama tam aksi oldu. Toprakla buluşan üzümler daha iri ve daha siyah oluyor. Verimi çok güzel, diğer bağlardan iki yılda bir beklenen verim alınırken, bu bağlardan her yıl aynı verimi alabiliyorum. Diğer cinslerden hem bakımı hem satışı hem verimi güzel.” dedi.

Üretici Hüseyin Kıcalı, şunları kaydetti: “6 yıl önce ben bu ürünü kredi çekerek aldım. İlk yıldan itibaren verdim vermeye başladı. Sofralık üzümün kilosu şuanda 5 TL’den alıcı buluyor. Bazen tüccar gelip alıyor bazen de eşimle birlikte pazarda satıyoruz. Vatandaş üzümün açıkta yetiştiğine inanmakta zorlanıyor. Sizlerin de gördüğü gibi açıkta ve çok lezzetli. Bu bağın bakması çok kolay. Diğerleri gibi 'çürüdü, kurtlandı' sorunu olmadı. Zamanında bazı ilaçlarını verdim ve şu anda veriminden de, fiyatında da oldukça memnunum. Tek sıkıntımız ürünün rekoltesinin olmayışı. İnşallah gelecek yıllarda diğer üretici arkadaşlar da diker ve rekolte yükselir o zaman ihracat yapabiliriz diye düşünüyorum. Ürünün daha çok tanıtılması gereklidir o zaman amaçlarımıza ulaşırız diye düşünüyorum. Bir alan gelecek hafta yeniden alıyor. Ama bu kadarı yeterli değil daha çok tanınmalıdır.” dedi.

Eşi ile birlikte sabahın ilk ışıklarında hasat ettikleri üzümleri pazara ve manavlara götüren üretici Hüseyin Kıcalı gece sabaha kadar ise üzüm bağlarını telef etmemeleri için yaban domuzu nöbeti tuttuğunu söyledi.