İzmir Ticaret Odası (İZTO)'nı ziyaret eden Sudan Ticaret Bakanı Elsadig Mohammed Ali, Türk mallarının ülkesinde çok sevildiğini belirterek, “Sudan halkı, Türk mallarını çok seviyor. Bu da ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirmek için büyük fırsat.” dedi.

84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın açılışına katılmak üzere gelen Bakan Mohammed Ali ve beraberindeki heyet, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Ali, Türkiye ile Sudan arasındaki ilişkileri geliştirmek ve 320 milyon dolarlık ticareti arttırmak istediklerini söyledi. Türkiye’nin şöhreti ve adının, Sudan’da çok büyük olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin, Sudan’da çok güçlü bir konumu var. Bunu değerlendirmemiz lazım.” dedi. İki ülke arasında ekonomik işbirliği anlaşması imzalanması için çalışmaların başladığını belirten Ali, bu sayede yeni imkanlar doğacağını dile getirerek, “Sudan’ın Afrika’da önemli bir konumu var. Sudan’dan pek çok ülkeye açılabilirsiniz. Onun için sizleri Sudan’ı ziyaret etmeye, yatırım fırsatlarını yerinde görmeye davet ediyorum. Sanayi ve tarım alanında yatırımcılar bekliyoruz.” dedi.

'TÜRKİYE'YE ET İHRAÇ EDEBİLİRSİNİZ'

İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Güleç’in de katıldığı ziyarette Demirtaş, Türkiye ile Sudan arasında güçlü tarihi bağlar olduğunu belirterek, “Sizi kendimizden ayrı tutmuyoruz.” dedi. Sudan’da önemli fırsatlar olduğunu belirten Demirtaş, vergi muafiyeti ve devlet garantisi verilmesinin önemli avantajlar olduğunu söyledi. Demirtaş, “Biz de işadamlarımızı, üyelerimizi yatırım yapmaya teşvik edebiliriz. Özellikle potansiyel yatırım alanlarının başında etçilik geliyor. Sudan’da öncelikle büyükbaş hayvan çiftlikleri kurulabilir, daha sonra da modern kesimhaneler ve soğukhava depoları inşa edilerek, et ihraç etmeniz sağlanabilir. Bunun için gerekli düzenlemeleri sizin de yapmanız lazım.” dedi. Bakan Mohammed Ali de çok fazla miktarda büyükbaş hayvana sahip olduklarını ama kesimhaneleri bulunmadığı için Suudi Arabistan’a kesime gönderdiklerini belirterek, bu alanda yapılacak yatırımlar için her türlü desteğe ve düzenlemeye hazır olduklarını söyledi.

PAKİSTAN’DAN EXPO DAVETİ

Öte yandan Pakistan Federal Sanayi ve Üretim Bakanlı Ghulam Murtaza Jatoi ve beraberindeki heyet de İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. İzmir Fahri Konsolosu Cahit Yaşar Eren’in de katıldığı ziyarette Jatoi, 84. İEF'ni açılışına katılmak için geldiklerini söyledi. İki ülke arasındaki 700 milyon dolarlık ticaret hacminin yeterli olmadığını ve bunu özellikle İZTO üzerinden arttırmak istediklerini belirterek, Demirtaş ve oda üyelerini, 2016 Mart ayında Karaçi şehrinde düzenlenecek EXPO fuarına davet etti.

Söz konusu fuara katılmak için çalışmalara başlanacağını belirten Demirtaş da Pakistan ile İzmir Ekonomi Üniversitesi arasında bir anlaşma imzalandığını belirtti. Buna göre Pakistan'dan gelecek öğrencilere yüzde 50 burs verileceğini kaydeden Demirtaş, "İmzalanan anlaşmaya ek olarak, sayın bakanın İzmir Ekonomi Üniversitesi ziyareti çerçevesinde, kendileri onuruna bir Pakistanlı öğrenciye yüzde 100 burs imkanı vereceğiz.” dedi.