Taraf Gazetesi Yazarı, Ekonomist Süleyman Yaşar, Bank Asya’ya el koyma operasyonunun hukuka uygun olmadığını vurguladı. Yaşar, “El koyma kararı neye dayanıyor, bilinmiyor. 71. maddeden söz ediyorlar. Ama herhangi bir tehdit yoksa, sermaye oranı yeterliyse banka ortakları tazminat elde eder. Çünkü burada mülkiyet hakkına müdahale vardır. Bu da Anayasa’ya göre, hukuka göre suçtur. Yani burada başka birinin malını müsadere ediyorsunuz. “ dedi.



Yaşar, Cihan’a yaptığı açıklamada Bank Asya kararının Avrupa Birliği (AB) hukukuna aykırı olduğunu da dile getirdi. Devletin bu operasyonunun davalara, yüklü tazminatlara neden olabileceğine işaret etti.



AK Parti’nin siyasi ve ekonomik uygulamalarını yanlış bulan Yaşar, şunları ifade etti:


“AK Parti iktidarı son dönemde siyasette otoriterleşti, ekonomide de devletçilik yapmaya başladı. Yani devlet, 3 tane katılım bankası devreye alıyor. Dünyada nerede kaldı böyle bir uygulama? Velev ki Bank Asya’nın sermayesi yetersiz, 71. maddeye dayanıyor ya… ABD’de bunalım sırasında ne yapıldı? Hazine; dara giren bankaların sermayesine katıldı, paylar satın aldı. Bankaların ekonomik durumu iyileşince bu paylar satıldı. Demokrat bir ülke iseniz uygulama budur. Siz el koyamazsınız. Devlet regüle eder, denetler. Onun dışında banka işletmez. Kanaatim o, AK Parti siyasi iktidarı tekrar eline alırsa pek çok bankayı, şirketi devletleştirecektir. Pek çok medya kurumunu devletleştirecektir. “




Süleyman Yaşar, devletçiliğin ekonomi adına riskli olduğunu anlattı. Devletçiliğin büyümeyi önlediğini çünkü kamu yatırımlarını, popülist harcamaları arttırdığını belirtti.