Türkiye Sağlık Konseyi Güney İlleri Başkanı ve Adana Özel Medline Hastanesi Genel Direktörü Dr. Musa İnal, Suriye’de yaklaşık iki yıldır yaşanan savaş ile Irak’taki karışıklıkların Adana’nın sağlık turizmini olumsuz etkilediğini ifade ederek," Sağlık turizmi kapsamında Türkiye'ye gelecek hastalar için vize kolaylığı sağlanması gerekiyor." dedi.

Sağlık turizmi konusunda ABD ve İngiltere’nin yanı sıra Hindistan, Güney Kore, Malezya, Çin gibi ülkelerin yıllardır ciddi faaliyet gösterdiklerini dile getiren İnal, “Ülkeler çok büyük getirisi olan bu alanda büyük yaptırımlar yapmış ve gerekli önlemleri almışlar. Örneğin, İngiltere’ye turist olarak gitmek isteseniz 15-20 günde vize alamazsınız. Ama sağlık nedeni ile gidiyorsanız 24 saat içinde vize alırsınız.” diye konuştu.

Bu kolaylığın sağlık nedeniyle Türkiye’ye gelecek olanlar için henüz uygulamaya konulmadığına dikkat çeken Musa İnal, “Türkiye’ye sağlık veya turizm için de gelecek olsanız ayni prosedürlere tabi tutuluyorsunuz. Oysa onlar hem Türkiye’ye gelip ülkemizi tanıtacaklar hem de önemli miktarda döviz getirecekler. Bunlara kolaylık sağlanması lazım.” şeklinde konuştu.

‘HASTA SAYISINDA ÖNEMLİ DÜŞÜŞLER YAŞANDI’
Geçmiş yıllarda sağlık turizmi yoluyla, Suriye, Irak, Ürdün ve Filistin gibi ülkelerden tedavi olmak için Adana’daki hastaneleri tercih eden hasta sayısında önemli düşüşler yaşandığını kaydeden İnal, sınırlardaki sıkıntıların çözülmesinin sektörü hareketlendireceğini vurguladı. Suriye’deki savaşın, bu ülkenin yanı sıra diğer Ortadoğu ülkeleri üzerinde de olumsuz etkiler meydana getirdiğini aktaran Musa İnal, “Suriye’deki savaş bu ülkeden gelen hasta sayısını çok azalttı. Aynı zamanda Irak’taki terör olaylarının artması, Irak’taki bölünmüş yönetimler ve değişik otoritelerin meydana getirdi kargaşa, bize daha önce sıklıkla hasta taşıyan bu ülkelerden yönelen trafiği olumsuz etkiliyor." açıklamasını yaptı.