Zagrit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1979 yılında İtaya'ya öğrenci olarak gittiğini ancak Hafız Esed döneminde çıkan iç savaş nedeniyle 3. sınıfta okulu bırakarak iş hayatına atıldığını söyledi.

Kısa sürede iyi yerlere geldiğini belirten Zagrit, daha sonra zeytin, yoğurt ve peynir alanında kendi firmasını kurarak Ortadoğu'ya ihracat yapmaya başladığını ifade etti.

İşleri iyi gidince kendi ülkesine dönerek, 1992 yılında fabrika kurduğunu anlatan Zagrit, şöyle konuştu:

"Fabrika iyi iş yapınca 2005 yılında ikincisini kurarak Lübnan, Irak ve Dubai'ye ihracat yapmaya başladım. Fakat iç savaş başlayınca şartlar ağırlaştı, araçlarımız durdurulup mallarımız yağmalanmaya başladı. En sonunda da fabrikalarımı bombaladılar. Çalışanlarımı alıp cezaevine attılar ve beni öldürmek istediler. Bunun üzerine her şeyimi bırakıp Türkiye'ye sığındım."

Elinde kalan sermaye ile Türkiye'de iş kurmak için araştırma yaparken, Kahramanmaraş TKDK İl Koordinatörlüğü ile tanıştığını vurgulayan Zargit, "Benden istedikleri şartları yerine getirerek bir fabrika kurup, üretime başladım. Asya ve Ortadoğu'ya ihracat için hazır duruma geldik. İhraç yapabilecek 80 firma arasında yer alıyoruz. Bunun için gerekli işlemlerin tamamlanmasın bekliyoruz" dedi.

- 2 milyon 600 bin liralık proje

TKDK İl Koordinatörü Ömer Süha Uslu da kurumlarının, özellikle yurt dışı ve AB'den sağlanan kaynakları yatırımcıyla buluşturduğuna işaret etti.

Uslu, Suriye'de çıkan olaylarda her şeyini kaybeden ve iş kurmak için kurumlarına proje sunan Zagrit'in istenen şartları yerine getirerek, sunduğu 2 milyon 600 bin liralık projenin onaylandığını ifade etti.

Zagrit'in Avrupa ve Ortadoğu'da edindiği 30 yıllık mesleki birikimiyle Türkiye'de de ciddi bir ticaret ağı oluşturacağına inandığını vurgulayan Uslu, işletmenin tam kapasiteyle çalışması durumunda günlük 10 ton süt işleyeceğini ve bu sayede 25 kişiyi istihdam sağlanacağını sözlerine ekledi.