Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜS-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Altun, süs bitkileri sektörüne verilen kredi desteğinin ardından 2015 yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararını değerlendirdi.
SÜS-BİR Başkanı Selahattin Altun, yazılı açıklamasında, ''2015 yılında iyi tarım uygulamaları yapan süs bitkisi üreticilerine dekara 100 TL destekleme yapılacağı açıklandı. Sezonun en yoğun olduğu bu dönemde üreticilerimize verilen bu destek müjdesi, artık sesimizi duyurabildiğimizin ve Bakanlığımızın da bizlerin yanında olduğunun bir göstergesidir.'' dedi.

Süs bitkileri üreticilerinin 2014 yılında ilk kez faiz destekli zirai kredi uygulamasından yararlandığını hatırlatan Altun, yazılı açıklamasına şöyle devam etti: ''Geçen yıl yaşadığımız bu gelişmeden sonra bu yılda genel tarımsal destek kararnamesinin içinde sektörümüz yer almıştır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.''

Süs bitkileri sektörünün, SÜS-BİR'in kurulmasından sonra kayıt altına alınmaya başlandığını vurgulayan Selahattin Altun, verilen ve verilecek olan desteklerin sektörün kayıt altına alınmasını da hızlandıracağını kaydetti.

'ÜRETİM, İSTİHDAM VE İHRACAT HER YIL ARTIYOR'

20 yıl önce sadece kesme çiçek üretimi ile anılan ve sessiz sedasız büyüyen süs bitkileri sektörünün gelişen ekonomi ve bilinçlenmeyle artan talep ile birlikte, iç ve dış mekan süs bitkileri üretimini de artırdığını, bugün kayıtlı 49 bin dekarlık alanda 3 milyar TL’lik üretim değeri yaratıldığı, bu rakamın 70 milyon dekarda üretilen buğdayın değerinin üçte biri olduğunu kaydeden Altun, ''Dış ticaret hacmimiz 170 milyon dolardır. Sektörün kayıtlı işletmeler üzerinden doğrudan istihdamı yaklaşık 75 bin iken dolaylı istihdam 700 binin üzerindedir.'' dedi.

'2023 YILIN İÇİN 500 MİLYON DOLARI SÜS BİTKİSİ İHRACAT HEDEFİ'

SÜS-BİR Başkanı Altun sektörün avantajları ve ihracat hedefleri hakkında da şunları söyledi: ''Ülkemiz, süs bitkileri açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bitki zenginliği, uygun iklim koşulları, pazar ülkelere yakın olması ve rakiplerine nazaran ucuz iş gücü gibi nedenlerle süs bitkileri üretiminde önemli avantajlara sahiptir. Ülkemizin süs bitkileri sektörü bu avantajları değerlendirerek bölgesindeki diğer ülkelerin pazarlarına ürün temin edebilme ve süs bitkileri pazarında önemli bir yer edinebilme şansı yüksektir. Sektörün bu şansını kullanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteğine ve önderliğine ihtiyacı bulunmaktadır. Türkiye’nin 2023 ihracat hedefine ulaşmasında, mevcut sorunlarımızın çözümü ile sektörümüzün 500 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağını söylemek gerçekçi bir yaklaşımdır."

'SEKTÖRÜN SAHİBİ SÜS-BİR'DİR'

SÜS-BİR Başkanı Selahattin Altun, açıklamasının son bölümünde 2006 yılında yayımlanan Tohumculuk Kanununa kadar sektörün bir mevzuatı bile olmadığını, 2008 yılında kurulan Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜS-BİR) ile üreticilerin bir meslek örgütüne kavuştuğunu ifade etti.