Süt üreticilerinden vergi indirimi talebi geldi. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Zeki Ilgaz, “Yemde KDV oranı yüzde 1’e çekilmeli, bu yöntem dahil üreticilerin girdi maliyetleri indirilmeli.” dedi.

Ilgaz, sütün kilogram fiyatının da 1,15 lirada kalması gerektiğini dile getirdi.

Ilgaz, yazılı açıklamasında yem maliyetlerinin gerilediğine ve rekoltenin arttığına da işaret etti. Bu trendi olumlu bulan Ilgaz, “Sanayinin ürettiği süt yemi fiyatı ve yem girdi maliyetleri 2014 Temmuz ayının fiyatların altında hatta 2013 Temmuz ayının fiyatları dolaylarında.” ifadesini kullandı.

2015 süt ve süt ürünleri üretimine değinen Ilgaz, rakamları memnuniyetle karşıladı.

Ilgaz, Mayıs ayında toplanan süt miktarının 2014’e göre yüzde 4,3 artışla 864 bin 74 tona dayandığını bildirdi. Ticari üniteler tarafından üretilen içme sütünün de yüzde 4,1 artışla 118 bin 973 tonu bulduğunu duyurdu.

SETBİR Başkanı, şunları kaydetti:

“Mayıs ayında ticari üniteler tarafından üretilen inek peyniri, 59 bin 258 ton ile geçen senenin aynı ayına göre yüzde 10,3 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir türlerinde yüzde 3,5 daralma görüldü. Yoğurt üretiminde 2014 Mayıs ayına oranla yüzde 6,2, ayran üretiminde yüzde 8,4 artış elde edildi. 2015 Mayıs ayında ticari üniteler tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak belirlendi. Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında Nisan ayına oranla yüzde 0,4 arttı. Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında 2014 Mayıs ayına göre yüzde 4,7 arttı. “

Zeki Ilgaz, süt ve süt ürünleri sektörünün ekonomide önemli rol oynadığını; 1 milyona yakın ailenin geçimine imkan tanıdığını anlattı. Çiğ süt üretiminin arttığı bu dönemde birey başına süt ürünleri tüketiminin ve ihracatın artırılması temennisinde bulundu.