Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos ayına ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi ile Kümes Hayvancılığı Üretimi verilerini açıkladı. Buna göre; toplanan inek sütü miktarı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 arttı. Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 95 bin 335 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,2 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 51 bin 557 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 2 bin 426 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,1 azaldı.

Yoğurt üretimi 108 bin 251 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,7 arttı. Ayran üretimi ise 60 bin 941 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artış gösterdi. Ağustos ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,6, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.

YUMURTA ÜRETİMİ AZALDI

Tavuk yumurtası üretimi 1,3 milyar adet olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,8 azaldı.

Kesilen tavuk sayısı 93 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 443 bin adet oldu. Kesilen tavuk sayısı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 5,1, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 azaldı. Ağustos ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 1,7 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8 azaldı.

Tavuk eti üretimi 155 bin 390 ton, hindi eti üretimi ise 4 bin 803 ton olarak gerçekleşti. Tavuk eti üretimi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 7,4, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 azaldı. Ağustos ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 5, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 3 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,3 azaldı.