Tacikistan Gümrük İdaresi Başkan Yardımcısı Nemat Rahmatov, düzenlediği basın toplantısında Rusya, Kazakistan ve Belarus tarafından kurulan Avrasya Ekonomik Birliği üyeliğinin değerlendirildiğini kaydetti. Tacikistan Ticaret ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı bünyesinde bir çalışma grubunun kurulduğunu söyleyen Rahmatov, "Bu çok geniş bir konu. Dolayısıyla etraflıca analiz edilmesi gerekir " dedi.
Çalışma grubunun yaptığı fizibilite çalışmalarından sonra daha somut kararların alınabileceğini söyleyen Gümrük İdaresi Bakan Yardımcısı Rahmatov, herhangi bir örgüte üye olmadan önce bu kurumun Tacikistan'a sağlayacağı avantajlar ve dezavantajları değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.
Avrasya Ekonomik Birliği’ne (AEB) dair anlaşma Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında geçtiğimiz mayıs ayında Kazakistan’ın başkenti Astana’da imzalanmıştı. 1 Ocak 2015’te yürürlüğe giren Avrasya Ekonomik Birliği'ne Ermenistan da dahil oldu. Kırgızistan'ın birliğe üye olmasına yönelik anlaşma imzalandı ve sözkonusu anlaşmanın bu yıl Mayıs ayında yürürlüğe gireceği belirtiliyor.