Orta Asya ülkesi Tacikistan'da, bölgeye açılacak önemli bir projenin temeli atıldı. Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın katılımıyla Duşanbe - Kurgantepe demiryolunun 40 kilometrelik Vahdat-Yavan kısmının inşasına başlandı. Söz konusu proje kapsamında 3 bin 755 metre uzunluğunda 3 tünel, 8 köprü ve 3 istasyon inşa edilecek. Proje için 800 milyon somoni, yaklaşık 127 milyon dolar yatırım yapılacak. Demiryol hattı zor dağlık alanlardan geçecek. Daha sonrasında hattın Kırgızistan ve Çin'e, güney güzergahı ile Afganistan, Türkmenistan ve İran'a ulaştırılması hedefleniyor.

Temel atma törenine katılan Devlet Başkanı Rahman, projenin çok önemli olduğunu, gelecekte bunun Tacikistan'ın bölgeye açılmasına önemli katkı sağlayacağını belirtti. Bu hatla uluslararası ve bölgesel demiryol hatları ile birleşeceklerini söyleyen Rahman, Tacikistan ile Kırgızistan, Çin, Afganistan, Türkmenistan, İran ve diğer Güney Asya ülkeleri arasında ulaşımın sağlanacağını ifade etti.

2016 yılında tamamlanması planlanan projede, Tacikistan'ın 13 şirketi ile Çin ve İran şirketleri de yer alıyor.

Denizlere kıyısı olmayan ve yeraltı kaynakları bakımından da yoksun olan Tacikistan'da hükümet, stratejik amaçlarına ulaşmak için bütün imkanlarını seferber ediyor. Enerji bağımsızlığı, ulaşım altyapısının genişletilmesi ve gıda güvenliği gibi 3 başlıkta toplanan stratejik hedeflere ulaşmak isteyen Tacik yönetimi, 3 yıl içerisinde çeşitli altyapı projeleri için 500 milyon dolar yatırım yapacak.