Tacikistan ile Asya Kalkınma Bankası (AKB) arasındaki işbirliği güçlendiriliyor. AKB, Tacikistan'da çeşitli sektörlerdeki projelere finansal yardımda bulunacak. Duşanbe'de temaslarda bulunan AKB Başkan Yardımcısı Wencai Zhang Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından kabul edildi. Görüşmede, Tacikistan ekonomisindeki son gelişmeler, mali krizlerin etkisinin azaltılması yönündeki konularda görüş alışverişinde bulunuldu.
Başkan Yardımcısı Wencai Zhang, Tacikistan'a mali krizden çıkması için her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını kaydetti. Wencai Zhang, banka olarak işbirliği sürecinde Tacikistan'a 1,3 milyar dolar indirimli kredi sağladıklarını, karşılıksız para yardımında bulunduklarını ve şu anda da ulaştırma, enerji ve diğer sektörlerde 600 milyon dolar değerinde ortak projelere imza atıldığını kaydetti.
Görüşmede, Tacikistan ile banka arasındaki 2016-2020 yılları arasındaki İşbirliği Stratejisi ele alındı. Bu strateji kapsamında ulaştırma, enerji, gıda güvenliği, içme suya daha çok erişimin sağlanması, özel sektörün kalkınması gibi alanlarda pekçok projelerin hayata geçirilmesi öngörülmektedir.
Tacik Devlet Başkanı Rahman, Asya Kalkınma Bankası ile yapılan işbirliğinde gelinen durumdan memnun kaldığını söyleyerek, sözkonusu bankanın Tacikistan-Afganistan-Türkmenistan demiryolu hattı projesine verdiği destekten dolayı da teşekkür etti.