Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nde, yasal takibe düşen bireysel kredi miktarının yüzde 12 artarak 1,9 milyon liraya yükseldiğini açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan bankacılık verilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ali Çandır, son bir yıllık dönemde Batı Akdeniz Bölgesi'nde kullanılan bireysel kredi hacminin yüzde 28 genişleyerek 55 milyon lirayı geçtiğini söyledi. 2015'in ilk yarısında bölgede yasal takibe düşen bireysel kredi tutarının ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 1,9 milyon liraya yükseldiğini kaydeden Çandır, bunun; Batı Akdeniz'de kullanılan her 100 liralık tüketici kredisinin 2014 yılında 4 lirası takibe düşerken 2015'te rakamın 6 liraya kadar yükseldiği şeklinde ifade edilebileceğini dile getirdi.

Bireysel kredi gerçekleşmelerini il bazında da değerlendiren Çandır, 2015'in ilk 6 ayında en fazla nakdi kredinin kullanıldığı ilin 49,3 milyon lira ile Antalya olduğunu, bunun geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 artış anlamına geldiğini ifade etti. Antalya'da kullanılan bu kredilerin 1,7 milyon lirasının takibe düşerek sorunlu krediler sınıfında yer aldığına dikkat çeken Çandır, bölgenin diğer illeri Isparta'da 3,7 milyon liralık bireysel kredinin yüzde 2,8'ine denk düşen 105 bin lirasının, Burdur'da 2,6 milyon liralık kredilerin 78 bin lirasınının takibe düştüğünü ifade etti. BAGEV Başkanı, ayrıca Antalya'da 227 bin, Isparta'da 22 bin, Burdur'da ise 15 bin liralık tüketici kredisinin takipte olduğunu belirtti.

Dikkat çeken bir diğer verinin de kişi başına düşen toplam mevduat tutarındaki azalma olduğunu kaydeden Çandır, “Bölgede 2014 yılının ilk altı aylık dönemi sonunda 9 bin 200 liranın üzerinde olan kişi başına mevduat tutarı, içerisinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında yüzde 15 azalarak 7 bin 800 liraya kadar geriledi ki bu da ülkemizde artmasını beklediğimiz tasarruf oranının her geçen gün tersine işlediğinin en güzel göstergesi.” değerlendirmesinde bulundu.

DAHA KARLI BANKALAR, DAHA BORÇLU BİREYLER

Sonuçların, Batı Akdeniz Bölgesi'nde son bir yılda kullanılan kredi tutarı üçte bir oranında artarken takibe düşmede önemli artışlar olduğunu, mevduat miktarlarının düştüğünü ortaya koyduğuna değinen Ali Çandır şu değerlendirmede bulundu: “Bankalar geçtiğimiz yıla göre daha fazla tutarda kredi sunmalarına karşın, sunmuş oldukları bu kredilerin takibe düşme oranlarında da bir artışla karşılaştı. Buna ek olarak kişi başına düşen mevduat miktarının da gerilemesi sektörü ilave kaynak arayışına yöneltti ve bankalar mevcut durumu adeta fırsat bilip hesap işletim ücreti, kredi kartı aidatı gibi ek kalem uygulamalarını artırdı. Oysa ki bankaların 2015 yılının ilk yarısındaki kar hacmi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 büyüyerek 13,6 milyar liraya kadar ulaştı. Gelinen noktada yüz yüze olunan durumun özeti şu; daha karlı bankalar, daha borçlu bireyler. Yani sektör bu yıl da karlarını artırarak faaliyetlerini sürdürürken, bireyler borçlarını artırarak yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldı ve olan yine tüketiciye oldu.”