SELANİK (AA) - Trans-Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TAP) inşaatının resmi açılış töreni, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve proje ortağı ülkelerden üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yunanistan'ın Selanik kentinde gerçekleşen törende konuşan Çipras, TAP'ın dünyadaki en önemli projelerden biri olduğuna işaret etti.

TAP'ın jeo-stratejik anlamda bir refah ve işbirliği köprüsü olarak hizmet edeceğini belirten Çipras, TAP'ın inşaatının Yunanistan'ın, kreditörleriyle anlaşmaya yakın olduğu bir döneme denk geldiğine dikkati çekti.

Çipras, Yunanistan'ın artık istikrarsızlık ve belirsizlikleri geride bırakarak yeni bir döneme girdiğini ifade ederek, "Bütün göstergeler Yunanistan'ın 2016'nın ikinci yarısında büyümeye geçeceğine işaret ediyor. Bugün TAP projesinin açılışı, yeni döneme geçişin işareti." diye konuştu.

Çipras ayrıca, TAP projesinin ülkede 8 bin kişilik istihdam imkanı yaratacağı bilgisini paylaştı.

"TAP bir dönüm noktası"
Avrupa Komisyonu Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de TAP ve TANAP'ın inşasının büyük bir çabanın ürünü olduğunu belirterek, "Böylece, güney gaz koridorunun hayata geçmesinin bir dönüm noktası olacağını söylemekten büyük bir memnuniyet duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Projede gaz akışının 2020'de gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen Sefcovic, bunun bir son olmayacağını ve 10 milyar metreküplük kapasitenin ileride artırılabileceğini aktardı.

ABD Uluslararası Enerji İlişkileri Özel Temsilcisi Amos Hochstein ise TAP'ın güney gaz koridorunun önemli bir parçası olduğunun altını çizerek, ABD'nin proje başlangıcından beri süren desteğinin devam edeceğini vurguladı.

Sembolik boru hattına imza
Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Yakup Eyyubov, Arnavutluk Başbakan Yardımcısı Niko Peleshi ve Enerji Bakanı Damian Gjiknuri, İtalya Ekonomik Kalkınma Bakanı Carlo Calenda, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı Tomislav Donchev ve Enerji Bakanı Temenuzhka Petkova ile İsviçre Enerji Bakanı Walter Steinmann da katıldığı törende, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da bir konuşma yaptı.

Muhabir: Furkan Naci Top