Sektör temsilcileriyle Torbalı ilçesinde biraraya gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, tarım verimliliğinde Türkiye’nin ilk üç sırasında yer alan İzmir’in kalbinin burada attığını söyledi. Meslek komitelerinin temsilcileriyle biraraya gelen ve sektörlerin sıkıntılarını masaya yatıran Torbalı Ticaret Odası (TTO), son olarak gıda, tarım ve hayvancılık sektörünün temsilcileri topladı. Metropolis Otel’deki kahvaltılı toplantıya İl Müdürü Güldal, Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, TTO Meclis Başkanı Erkan Aksoy ve sektör temsilcileri katıldı.

Ahmet Güldal, Torbalı’nın tarıma dayalı sanayi ve tarım şehri olarak İzmir’in kalbi niteliğinde görev yaptığını söyledi. Başkan Görmez ise Yazıbaşı, Ayrancılar ve Pancar bölgesindeki imar probleminin en geç bir ay içinde çözüleceğini ve daha sonra ruhsat vermeye başlayacaklarını duyurdu. Toplantının açılış konuşmasını yapan TTO Yönetim Kurulu Başkanı Abdülvahap Olgun da, “Meslek komitelerinin MR’ını çekiyoruz. En ince sorunlarına kadar eğiliyoruz. Torbalı’da tarıma dayalı sanayinin gelişmesini istiyoruz. Bu yönde iyi bir ivme yakaladık. İlçemizde 350 bin dekarlık verimli arazi bulunuyor. Buralarda üretilen ürünler, yine ilçemizdeki fabrikalarda işleniyor.” dedi.

Tarıma dayalı sanayinin büyük ölçüde bulunduğu Yazıbaşı, Pancar ve Ayrancılar’daki sanayi bölgesinde 10 yıldır yaşanan imar sıkıntısına değinen Başkan Görmez ise, “Ben de gıda sektöründen gelen birisiyim. Bu nedenle gerek üreticinin gerekse de sanayicinin yaşadığı sıkıntılara vakıfım. Ayrancılar, Yazıbaşı, Pancar bölgesindeki imar sorununu çözmek için girişimlerimiz devam ediyor. Bakanlık nezdindeki girişimlerimiz meyvesini vermek üzere. Oldukça önemli yol katettik. Bu sorun, ilçemiz için oldukça önem arz ediyor. Kısa süre içerisinde sorunu tamamen çözmek ve bölgeyi yeni yatırımlara açmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

TARIM VE SANAYİNİN MERKEZİ

İzmir’in, Türkiye ekonomisine tarım alanında büyük bir katkı sağladığını, bu katkının büyük bir kısmının da Torbalı tarafından yapıldığını dile getiren İl Müdürü Güldal, “Torbalı, oldukça önemli bir tarım kenti. Büyük kitlelere hizmet eden bir ilçedir. İzmir olarak, tarıma dayalı sektörde 2 milyar dolarlık ihracat yapıyoruz. Torbalı, bunun önemli bir kısmını karşılıyor. İl olarak tarımsal verimlilik anlamında Türkiye’de ilk üçteyiz. Ticaret ve sanayinin geliştiği Torbalı da bu özelliğiyle İzmir’in kalbi konumundadır. İzmir, Torbalı ile güçlü. Bu ilçenin öneminin farkındayız. Bakanlığımız tarafından yapılan desteklemenin önemli bir kısmı, gerek İzmir’e gerekse de Torbalı’ya yapılıyor.” dedi.