Demokratik Sol Parti (DSP) Antalya milletvekili adayı Zeynep Çakal, Türkiye'nin 20 yıl önce tarımda kendi kendi yeten bir ülke durumunda iken bugün hayvan yemi ithal eder konuma geldiğini söyledi.

Milletvekili adayı ziraat mühendisi Zeynep Çakal, Antalya'nın Manavgat ve Serik ilçesinde örtüaltı sera çalışanlarıyla bir araya gelerek sorunlarını dinledi. Dünyanın en pahalı mazotunu Türk çiftçisinin kullandığını hatırlatan Çakal, maliyeti 1,2 lira olan mazotun çiftçiye 4,5 liradan satılmasının üzüntü verici olduğunu kaydetti. Türkiye'nin soya, mısır, pamuk, ayçiçeği ve susamda dışa bağımlı olduğunu belirten Çakal, tarım girdi maliyetlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre yüzde 90 oranında pahalı olması sebebiyle verimli tarım arazilerini ekip dikemediğini söyledi. Hollanda, Almanya, Avusturya ve Macaristan'da süt üreticisinin bir litre süt satımına bağlı 2 kilogram yem aldığını vurgulayan Çakal, Türkiye'de ise bir litre süt satımına bağlı bir kilogram yem alınabildiğini kaydetti.

Türkiye'de yem ve hayvancılık girdi maliyetlerinin dolar artışından olumsuz etkilendiğini dile getiren Çakal, süt fiyatlarının ise 1 Ocak'tan itibaren yatay geçişte olduğunu vurguladı. Ülkede mazotun fiyatının yüzde 67'sinin vergi olduğunu aktaran Zeynep Çakal, şöyle konuştu: "Maalesef ülkemiz bundan 20 yıl öncesine kadar dünyada tarımda kendi kendine yeten bir ülke iken bugün Bulgaristan'dan saman ithal eder olduk. Ülkemiz bir dönem kurbanlık büyükbaş hayvanları bile ithal getirdi. Ülkemizde mazot, gübre, yem ve diğer tarım ve hayvancılık girdileri AB ülkelerine göre çok pahalı. Çiftçimizin bu şartlarda Avrupalı rakipleriyle rekabet etmesi çok zor. Tarım girdilerinin çok yüksek olması, verimli ve bereketli ovalarımızı ekilemez hale getirdi. Çiftçi emeğinin karşılığını alabilmeli ki tarımla uğraşabilsin. Tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz nokta üzüntü verici. Kaşıkla verip kepçe ile alınarak ülkede tarım ve hayvancılık yapılmaz. 1 Ocak'tan itibaren paramız dolar karşısında yüzde 20 oranında değer kaybetti. Bundan en fazla etkilenen de Türk çiftçisi ve dar gelirli aileler oldu."