Tarım alanları İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisi kullanmaya hazırlanıyor. Bin dönüm araziyi yaklaşık bir saatte tarayan İHA, arazi için gerekli olan gübre, su ve minarelleri anında tespit edebilecek. Böylece tarımda yüzde 15 ile 20 arasında verim artışının sağlanması bekleniyor.

Türkiye’nin bereketli toprakları GAP’ta insansız hava aracı dönemi başlıyor. Amerika’nın ünlü Savunma Sanayi ve Havacılık Şirketi AeroVironment İnc. ilgili birimlerle iş görüşmelerine başladı. Üzerinde çalışılan insansız hava aracı bin dönümlük bir arazi üzerinde bir saatlik uçuş sonucunda arazinin tüm ihtiyaçlarını tespit ettiği belirtiliyor. Aracın verdiği raporlar doğrultusunda arazi ihtiyacı giderilebiliyor.

GAPTEYAP Şanlıurfa İl Koordinatörü Ahmet Veysel Coşandal ile GAPBKİ Özel Sektör ve Girişimcilik Koordinatörü Ahmet Tokdemir’in koordinasyonuyla ilgili sivil toplum kuruluşları ile görüşmeye başlayan Amerika’nın ünlü savunma sanayi ve havacılık şirketi AeroVironment Inc. bu kapsamda Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ile görüştü. Şirket yetkilileri Prof. Dr. Paul S. Zorner, Rihard Brasel, Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık A.Ş Genel Müdürü Halit Yılmaz ile İş Geliştirme Yöneticisi Müge Yurt’un da aralarında bulunduğu heyet, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin’i ziyaret ederek, şirketleri ve ürünleri konusunda bilgi verdi.

Teknolojik tanıtım amacıyla ürettikleri araçla ilgili bilgi veren şirket yetkilisi Rihard Brasel, “Gerçekleştirdiğimiz inovatif düşünce ve Ar-Ge çalışmalarıyla ürünlerimizin maliyetini düşürerek artık tarım alanlarında da kullanılabilir hale getirdik. Hem zamandan hem emek gücünden tasarruf sağlayacak bir araç geliştirdik. İlk etapta havadan görüntü ve veri depolamak üzere geliştirdiğimiz bu araç ile bin dönümlük bir arazi yaklaşık bir saat gibi kısa bir sürede taranabilecek, bilgi ve görüntüleri depolanabilecektir.” dedi.

Aracın tarımın hangi alanında kullanılacağı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Paul Zorner ise “İnsansız hava aracıyla görüntülediğimiz tarım alanlarında, riskli bölgeleri yani gübrelenmesi, sulanması, ilaçlanması gereken noktaları tespit edebilir ve yapılacak işlemleri ona göre ayarlayabiliriz. Bu yöntem sayesinde yüzde 15 ile 20 arasında bir verim artışı da söz konusu olacaktır. Çünkü zamanında müdahale, beraberinde güvenli üretimi ve verim artışını getirecektir.” şeklinde konuştu.

Firmanın görüştüğü Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi ise teklife olumlu yaklaştı. Tarımda teknolojinin kullanılması gerektiğini vurgulayan ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ise firmanın teklifine olumlu baktığını söyledi. Kentin kalkınması ve gelir seviyesinin artırılmasını sağlayan her türlü çalışma ve işbirliğine hazır olduklarını kaydeden Ertekin, Şanlıurfa’nın tarım alanlarında birim alanda elde edilen kâr oranının artışını ve küresel rekabet ortamında rahat hareket etmeyi sağlayacak en önemli faktörün teknolojiden yararlanmak olduğunu ifade etti.

Ertekin, “Teknolojiden, teknolojik ürünlerden faydalanmak ve ürün desenini değiştirmek istiyoruz. Bu önerimizi tüm ortamlarda paylaşıyoruz. Bu konuda sizlerden gelecek çalışma ve işbirliği tekliflerine açığız. Yeter ki ilimizin kalkınmasına katkı sağlasın.” ifadeleriyle firmanın teklifine olumlu baktığını vurguladı.