Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aylık fiyat gelişmeleri değerlendirmesine göre Ocak ayında tüketici fiyatları yüzde 1,10 oranında arttı. Böylelikle, yıllık tüketici enflasyonu 0,93 puanlık düşüşle yüzde 7,24’e geriledi. Bu dönemde başta gıda ve enerji olmak üzere hizmet grubu dışında kalan tüm alt kalemler enflasyona düşüş yönünde katkı yaptı. Enflasyonun ana eğilimi, geçen yılın son çeyreğinde belirgin olarak iyileşme kaydeden hizmet grubunda yükselirken temel mal grubunda azalış kaydetti. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşme sürdü.
Zincirleme endeks çerçevesinde her yıl başında endekse dahil edilen ürünler ve bu ürünlerin göreli payları güncelleniyor. 2015 yılında alkollü içecekler ve tütün ile enerji gruplarının payları azalırken temel mal grubunun payı arttı. Hizmet ile gıda ve alkolsüz içecekler gruplarının endeks içindeki paylarında kayda değer bir değişim gözlenmedi.



Enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin sürdüğü gözlendi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle hizmet enflasyonu ana eğilimi geçen üç aydaki gerilemenin ardından bu dönemde yükselirken temel mal enflasyonu ana eğilimindeki iyileşme sürdü. Ocak ayında hizmet fiyatları yüzde 1,06 oranında artmış ve grup yıllık enflasyonu 0,14 puan yükselerek yüzde 8,73’e çıktı. Bu gelişmede haberleşme ile diğer hizmetler gruplarında kaydedilen fiyat artışları belirleyici oldu. Haberleşme grubu fiyatları yılın ilk ayında internet ücretindeki gelişmelerin etkisi ile yüzde 1,28 oranında arttı. Diğer hizmetler grubu fiyatlarındaki yükselişte ise yeniden değerleme oranı çerçevesinde şekillenen hizmet kalemleri, özel yayın, araç tamir ve bakım, sağlık hizmetleri gibi birçok farklı kalemin etkisi izlendi. Diğer taraftan, yıllık enflasyon ulaştırma hizmetleri ve kirada yatay seyrederken lokanta-otel grubunda 0,92 puan azalışla yüzde 13,06 oranına geriledi. Temel mal grubu yıllık enflasyonu yaklaşık 0,3 puanlık bir azalışla yüzde 8,57’ye geriledi. Grup yıllık enflasyonundaki düşüşün sınırlı kalmasında başta giyim fiyatları olmak üzere, döviz kuru baskılarının alt kalemler genelinde hissedildiği dayanıklı mal grubu fiyatları etkili oldu. Bu dönemde mobilya, elektrikli/elektriksiz ev aletleri ve otomobil fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Bu çerçevede, dayanıklı tüketim malları yıllık enflasyonu bir önceki yılın Mayıs ayından bu yana sergilediği aşağı yönlü seyrini sürdürse de aylık eğilim itibarıyla olumsuz bir görünüm arz etti. Benzer şekilde giyim ve dayanıklı dışı temel mallarda da yıllık enflasyon gerilerken aylık enflasyon eğilimi güçlendi.

"ENERJİ FİYATLARIRNI AKARYAKIT VE TÜPGAZ FİYATLARI BELİRLEDİ"

Ocak ayında yüzde 0,78 oranında azalan enerji fiyatları son iki aydaki düşüş eğilimini sürdürdü. Bu gelişmede, uluslararası petrol fiyatlarındaki seyre bağlı olarak sırasıyla yüzde 5,73 ve 4,95 oranlarında gerileyen akaryakıt ve tüpgaz fiyatları belirleyici oldu. Öte yandan, belediyelerce belirlenen su tarifeleri endeks tarihinin en yüksek artışlarından birini kaydederek Ocak ayında yüzde 6,98 oranında arttı.. Sonuç olarak, yıllık enerji enflasyonu yüzde -3,04 seviyesine geriledi.


Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon Ocak ayında 1,76 puan azalarak yüzde 10,97 oldu. İşlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonu yüzde 9,39’a geriledi. Öte yandan, mevsimsellikten arındırılmış verilerle işlenmemiş gıda fiyatlarının önceki dört aylık düşüşün ardından Ocak ayında yükseldiği gözlendi. Bu yükselişte, olumsuz hava koşullarına bağlı olarak taze meyve-sebze fiyatlarında görülen artışlar belirleyici oldu. İşlenmiş gıda fiyatlarında ise alt kalemler geneline yayılan aylık artış eğilimi sürerken grup yıllık enflasyonu baz etkisiyle yüzde 12,56’ya geriledi.


Yurt içi üretici fiyatları Ocak ayında yüzde 0,33 oranında arttı ve grup yıllık enflasyonu 3,08 puan azalışla yüzde 3,28 oldu. Uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün üretici fiyatları üzerindeki etkisinin güçlenerek sürdüğü bu dönemde, yıllık enflasyon imalat sanayisinde yüzde 4,40’a, petrol ve ana metal hariç imalat sanayisinde ise yüzde 7,44’e geriledi.
Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında fiyatlar Ocak ayında belirgin oranda (sırasıyla yüzde 2,01 ve 1,81) artarken ara ve sermaye mallarında fiyatlar ılımlı seyretti. Dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışları genele yayılırken dayanıksız tüketim mallarındaki görünümde gıda imalat fiyatları belirleyici oldu. Ocak ayında fiyatlar ana grupların genelinde son iki aya kıyasla aylık bazda yükseliş gösterse de yıllık enflasyonlar baz etkisiyle geriledi. Bu dönemde, uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş etkisi döviz kuru gelişmeleriyle sınırlandı.