Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Okur, tekstil sektörünün krizden güçlenerek çıktığını söyledi.

Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin tekstil ve otomotiv sektöründe orantılı gelişme yaşandığını belirtti.

Son yıllarda ithalat ve ihracat rakamları karşılaştırıldığında tekstilde bir miktar düşme görüldüğünü dile getiren Okur, tekstilin dış satımdaki payının az olduğunun düşünülmesinin normal olduğunu ancak istihdam açısından önemini koruduğunu vurguladı.

Tekstilin halen Türkiye'nin en fazla işçi istihdam eden sektör olduğunu ifade eden Okur, şunları söyledi:

"Tekstilin üretim sektörüne önemli bir katkısı olduğunu düşünüyoruz. Çin'in tekstil sektörüne etkisi ve yarattığı haksız rekabete bakıldığında özellikle 2008 sonrasında birtakım sıkıntılar yaşadık. Ancak bu sorunlar sektörümüzün dinamiğini, firmalarımızın ürün çeşitliliğini arttırdı ve yeni tasarımlara yönelme konusundaki çabalarını hızlandırdı. Sonuç olarak tekstil sektörü rekabet açısından yaşanan krizden son derece güçlenerek çıktı."

- "Tekstil sektörü gelişecek"

Okur, ülkede son yıllarda çok iyi yetişmiş tekstil çalışan grubu oluştuğunu kriz döneminde ise sanayicilerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına hız verildiğine işaret etti.

Tekstil sektörünün ar-ge destekleriyle güç kazandığını aktaran Okur, son yıllarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB'in ortaya koyduğu girişimin yeni ürün geliştirme konusundaki çabalara olumlu yansıdığını söyledi.

- "Tekstil eğitimi Türkiye'de 16 üniversitede veriliyor"

Tekstil mühendisliği eğitimine de değinen Okur, Türkiye'de 16 üniversitede 650 öğrencinin bu alanda yetiştiğini ifade etti.

Öğrenci sayısının geçen yıla göre bir miktar düştüğünü anımsatan Okur, "Tekstil sanayindeki gelişmenin devam edeceği ve meslektaşlarımızın daha uzun yıllar iş bulmakta zorluk çekmeyeceklerini düşünüyoruz. Bu nedenle bu düşüşün önümüzdeki yıllarda aşılması için gerekli girişimlerde bulunuyoruz" diye konuştu.

Okur, ekonomik krizlerdeki çıkışta üretimin çok önemli olduğunu, bunun da çok sayıda kişiye iş verme imkanı verdiğini anımsattı.

Özellikle büyük firmaların krizi iyi yöneterek istihdama destek verdiklerinin altını çizen Okur, "Daha da önemlisi ekonomik krizler sanayi kuruluşlarının daha iyi tedbirler almalarına neden olmaktadır" şeklinde konuştu.