Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, TİM verilerine göre ilin ihracatının yüzde 15 azaldığını söyledi. 2015 Şubat verilerini değerlendiren Kocasert, Türkiye ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalış ile şubatta 10,5 milyar dolar olduğunu, Denizli’de de ülke ihracatına paralel olarak geçen senenin aynı dönemine göre gerilediğini ifade etti.

Şubat ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 gerileyerek 159 milyon dolar olduğunu belirten Kocasert, “TİM verilerine göre Denizli merkezli firmaların şubat ayındaki ihracatı, yüzde 11’lik gerileme ile 215 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak–Şubat 2015 döneminde ise TİM verilerine göre Denizli ihracatı, yüzde 15 azalarak 418 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönede DENİB tarafından kayda alınan ihracat ise yüzde 14 oranında azalarak 328 milyon dolar oldu.” dedi. Geçen seneye göre euronun dolar karşısında değer kaybetmesi ve paritenin gerilemesinin, özellikle AB’ye ihracatın istatistiklere yansımasını etkilediğini belirten Kocasert, “Gerek ülke ihracatında gerekse Denizli ihracatındaki düşüşün önemli bir nedeni paritenin seyri. Diğer taraftan şubat ayındaki olumsuz hava koşulları, lojistik anlamında ihracatımızı olumsuz etkiledi.” diye konuştu.

'ABD EKONOMİSİ İYİ GİDİYOR'

ABD ekonomisinin performansını değerlendirmek gerekirse göstergelerin iyi seyretmeye devam ettiğini söyleyebileceklerini vurgulayan Kocasert, “2015 yılında FED’in faiz arttırımı gerçekleştireceğine dair beklentiler devam etmekle birlikte, faiz arttırımının seçimlerin ardına bırakılması da gündemde. Açıkçası bu pazara ve dolar ile ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz diğer pazarlara daha fazla odaklanmamız gerekiyor. AB’ye ilişkin olarak ise 2015 yılında AB-28’de yüzde 1,6 oranında, euro bölgesinde de yüzde 1,2 oranında büyüme bekleniyor. Açıkçası Avrupa’nın, 2015’in ilerleyen dönemlerinde daha pozitif göstergeler sergileyebileceğini ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.

'FAİZ İNDİRİMİNDE DAHA CESUR ADIMLAR ATILABİLİR'

Enflasyon beklentilerinin gerilediği bir dönemde Merkez Bankası tarafından faiz indirimine gidilmesini son derece önemli ve yerinde gördüklerini belirten Kocasert, “Diğer taraftan hem reel ekonominin canlanmasına hem de yatırımlara zemin hazırlamak adına, faiz indiriminde daha kararlı adımlar atılabileceğini düşünmekteyiz.” ifadelerini kullandı.