Tepebaşı Belediyesi ile dünyanın en önemli teknoloji firmalarından olan Philips arasında önemli bir teknolojik iş birliği anlaşması imzalandı.
Anlaşmaya göre, Tepebaşı Belediyesi ve Philips Aydınlatma, belediyenin sorumluluk alanındaki enerji tüketiminin düşürülmesi konusunda stratejik ortaklık gerçekleştirecek. Önümüzdeki üç yıl boyunca sürecek anlaşmanın herhangi bir maddi bağlayıcılığı bulunmuyor. Anlaşma Türkiye’de bir ilk niteliğinde. Tepebaşı Belediyesi’nde düzenlenen törende protokolü, Tepebaşı Belediyesi adına Başkan Ahmet Ataç imzalarken Philips Lighting Aydınlatma Ticaret A.Ş. adına Philips Aydınlatma Türkiye CEO’su Göktuğ Gür imzaladı.
Anlaşma Türkiye’de bir ilk
İmza töreni sırasında konuşan Başkan Ataç, bu anlaşmanın hem Eskişehir’de, hem de Türkiye’de bir ilk olduğuna değindi. Ataç, “Bunun ana mantığı etkin enerji kullanımı, sürdürebilir aydınlatma ve enerji tüketimi gibi önemli noktalarda yapılacak iş birliği. Bugün aramızda Philips Aydınlatma Türkiye CEO’su Göktuğ Gür var, Bu protokolün imzalanmasında çok büyük katkısı olan Selin Türkmenoğlu var. Tepebaşı Belediyesinin bugün yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de lider belediye olması neticesiyle hem vizyonu hem ilçenin bir marka haline gelmesi hem bu enerji ve çevre konusunda sürdürülebilir anlayışını Philips gibi bir dünya devinde dikkatini çektiği için bugün böyle bir partnerliğe karar verdik” ifadelerini kullandı.
Anlaşma hiçbir maddi ve hukuki yükümlülük taşımıyor
Protokolün detayları ile ilgili de bilgi veren Başkan Ataç, yapılan anlaşmanın hiçbir maddi ve hukuki bir yükümlülük taşımadığına da dikkat çekti. Başkan Ataç, “2013 yılında imza attığımız Başkanlar Sözleşmesi ile Tepebaşı’nda karbon salınımının yüzde 20 oranında düşürüleceği taahhüdünü vermiştik. Akıllı Kentler konusundaki ilerlememizin temelinde bu anlaşma vardı. Özellikle sokak ve cadde aydınlatmalarında artık belediyeler sorumlu. Artık tasarruflu aydınlatmalar konusunda karar verilmesi gerekiyor. Burada mevcut olan konutlar var, yeni yapılan konutlar ve ticari alanlar var ve tasarrufun sağlanması çok önemli. Burada amaç karşılıklı iyi niyet, sürdürülebilir ve verimli sonuçlar alabilmek. Anlaşma hiçbir maddi ve hukuki yükümlülük taşımıyor” şeklinde konuştu.
Philips Aydınlatma Türkiye CEO’su Göktuğ Gür ise, “Philips bildiğiniz gibi 125 yıllık bir teknoloji firması. İnovasyon denilince ilk akla gelinen markalardan. Pek çok ilki, ekip ve ekipmanlarını dünyaya sunmuş, insanlara sunmuş bir firma. Misyonu, 2025 yılında 3 milyar insanın hayatına anlam katan yenilikler oluşturmak olan bir marka. İnsanın hayat kalitesini arttırmaya dokunan bir firma. Başkanımızın vizyonuyla ve Tepebaşı Belediyesi’nin önderliğinde teknolojik iş birliğinin yapılması çok önemli. Kendisinin bahsettiği gibi anlaşma Türkiye’de bir ilk olacak. Philips’in birçok dünya belediyesiyle birlikte yaptığı birçok teknolojik partnerlikler var. Bu Türkiye için bir ilk. Başkanımızın dediği gibi Tepebaşı Belediyesi’nin sürdürülebilirlik anlamında, toplumdan aldığını topluma vermek anlamında, gezegenden aldığını gezegene vermek anlamındaki çalışmaları bizim dikkatimizi çekti ve bu çerçevede bahsedilen protokolü oluşturduk” ifadelerini kullandı.
Anlaşmaya göre; Philips Aydınlatma, Tepebaşı Belediyesi’nin Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı’na bağlı hedef, amaç ve eylemler kapsamında Tepebaşı Belediyesi sınırlarındaki mevcut aydınlatma altyapılarının enerji denetimi ve iyileştirilmesi yapılması gereken alanları belirleyecek ve bununla ilgili bir planı Tepebaşı Belediyesi’ne iletecek. Bu denetim ve iyileştirme faaliyetlerinin kapsam ve içeriği konusunda, Philips ve Tepebaşı Belediyesi ilgili faaliyet sürecinin başlamasından evvel mutabık kalacaklar. Philips Aydınlatma, bünyesinde bulunan “Philips Aydınlatma Akademisi” aracılığıyla aydınlatma konusunda, sertifikalı uzmanlık eğitimleri düzenleyecek. Böylece belediye çalışanları için aydınlatma ve enerji verimli aydınlatma çözümleri konusunda sürdürülebilir bilinçlendirme faaliyeti gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Philips Aydınlatma, Tepebaşı Belediyesi’nde mukim dernekler, sivil toplum kuruluşları, vatandaşlar, üniversiteler ve iş dünyası ile aydınlatma ve enerji verimli aydınlatma çözümleri konusunda sürdürülebilir bilinçlendirme faaliyetlerini Tarafların karşılıklı mutabık kaldığı planlar çerçevesinde uygulayacak. Philips Aydınlatma, Tepebaşı Belediyesi’nin “Living Lab” uygulamasına dahil olacak ve bu alanda yeni teknolojilerle desteklenmiş aydınlatma ürünleri için öğrencilere ve Living Lab ziyaretçilerine demo ortamını sağlayacak.