Çanakkale’nin Biga ilçesinin Karabiga beldesi sınırları içerisine yapılması planlanan 4 ayrı termik santral projesi için verilen ÇED raporları hakkında Çanakkale İdare Mahkemesi’ne iptal davaları açıldı. Mahkeme, konu için bilirkişi görevlendirdi. Verilen raporlarda 4 termik santral için birbirinin aynı ifadeler kullanıldığı ileri sürüldü. Bilirkişiler ek raporlarında hataların ‘sehven’ yapıldığını savunurken, avukatlar bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulundu.
Çanakkale Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Ali Furkan Oğuz, dava süreci hakkında bilgiler verdi. Cenal, Karaburun, Kirazlıdere ve Kirazlıdere 2 termik santralleri hakkında açılan davaların sürdüğünü belirten Avukat Oğuz, “Anılan dosyalar kapsamında bilirkişi raporlarına itiraz dilekçeleri hazırlanırken, aynı heyet üyeleri tarafından hazırlanan bilirkişi raporları birlikte incelendi. Farklı termik santral projeleri hakkında hazırlanan bu raporların birebir aynı değerlendirmeleri içerdiği, sonuç bölümlerinin birbirinin aynısı olduğu belirlendi. Bilirkişi heyetinin özen yükümlülüğünü yerine getirmediği, hukuki değerlendirme yapma yasağını ihlal ettikleri ve mahkemece tayin edilen süre içerisinde bilirkişi raporunu sunmadıkları tespit edildi. Görevi kötüye kullanmak suçunu işleyen bilirkişi heyeti hakkında suç duyurusunda bulunduk” dedi.
Bilirkişi heyetinin, raporunu mahkemece tayin edilen süre içerisinde vermediğini söyleyen Oğuz, “Şüpheliler, bilirkişi raporunu mahkemece belirlenen süreler içinde dosyaya sunmamak suretiyle görevlerini ihmal etmişlerdir. Bilirkişi heyetleri 4 dava için de aynı. Hazırlanan raporlar, birbirlerinin aynısı, yani kopyasıydı. Kopyala-yapıştır esası ile hazırlandığı açık olan bu 4 ayrı raporda aynı ifadelerle genel değerlendirmeler yapılarak, raporun ilgili olduğu termik santral hakkında özel bilgiler verilerek sözde uyarlamalar yapılmaya çalışıldığını tespit ettik. ‘Termik santraller kurulmalıdır’ görüşü üzerine genel bir metin şablonu oluşturan bilirkişi heyeti, rapor içerisine ilgili termik santral projesine ait ÇED raporundan bilgiler serpiştirerek, uyarlama çalışması yapmak istemiştir. Ancak, uyarlama yaparken de dikkatsiz ve özensiz davranılmıştır. Hazırlanan raporlarda başka termik santrale ilişkin bilgilere, hatta krokilere yer verilmiştir” diye konuştu.