ALB Forex Analisti Eda Önder, terör olaylarının Türkiye’nin risk primini ve liranın kırılganlığını arttırdığını vurguladı.

Önder, “Siyasi belirsizlik devam ederken vuku bulan terör olayları lirayı diğer para birimlerinden negatif ayrıştırmıştır. Şanlıurfa’nın ardından gelen terör olayları haberlerine yeni haberlerin eklenmesi ile risk primi artmıştır. Bu durum tahvil, para ve hisse gibi alanlarda karşılık bulmuştur.” dedi.

Önder, koalisyon ve seçim ihtimallerine de değindi ve “AK Parti’nin ve MHP’nin parti teşkilatlarına ’erken seçim’ talimatı verdiği haberlerinin ardından CHP kanadından da Kılıçdaroğlu’nun ve Baykal’ın erken seçim ihtimalini kuvvetli bulduklarına dair açıklamaları haberleri piyasalarda tedirginliğin vadesini arttırabilecektir.” ifadelerini kullandı.

Eda Önder, FED kararlarının ve ABD’nin büyüme oranının ekonomi adına önemine işaret etti. Önder, şunları kaydetti:

“Dışarıda FED’in faiz artırımı ile ilgili ayak sesleri duyulurken, bizim söz konusu faiz artışı dalgasına içeride bu tansiyon ile yakalanmamız piyasalarda stres unsuru yaratabilir. Öyle görülüyor ki hem dış siyasetimiz hem de ekonomimiz için Türkiye’nin acil şekilde bir hükümete ihtiyacı vardır.”