Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın dükkânını kapattıktan sonra uzun süre geçim sıkıntı çektiğine dikkat çekerek, Esnaf Garanti Fonu kurulmasını istedi.

Yazılı açıklama yapan Palandöken, "Sigortalı çalışanlar işten atıldığı zaman İşsizlik Sigortası Fonu'ndan 10 aya kadar ödenek alıyor ve geçimlerine katkı sağlıyor. Ancak, bu ülkenin istihdamına katkı sağlayan, vergi veren esnaf dükkânı kapanınca açıkta kalıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tüm kesimleri bir şemsiye altında toplayarak eşitlik sağlamak için kuruldu." dedi. Esnafında tıpkı işçiler gibi, dükkânını kapattıktan sonra toparlanana kadar geçimini sağlayacak bir fona ihtiyacı olduğunun altını çizen Palandöken, şöyle devam etti:

"Sosyal devletin bir gereği olarak Esnaf Garanti Fonu kurulmalı. Esnafın ödeyeceği yüzde 2’lik prime, devlet katkısı da eklendiğinde bu fon kısa zamanda İşsizlik Sigortası Fonu gibi güçlü bir fon olacaktır. Belirli sürelerde fona ödeme yapan esnaf, dükkânını kapatmak zorunda kaldığında alacağı geri ödeme ile zorunlu ihtiyaçlarını en azından bir süre karşılayabilecektir. Adına 'Esnaf Garanti Fonu' dediğimiz fonun çalışmalarına başladık, yeni yasama döneminde bu fonun hayata geçirilmesi esnaf için büyük yarar sağlayacaktır."

2014 yılı işsizlik fonu ödemelerine bakıldığında işsiz kalan sigortalıya aylık ortalama 535 TL ödeme yapıldığını açıklayan Palandöken, "Bu tür fonlar insanları zor gününde desteklemek için kurulmaktadır. Sigortalı çalışan İşsizlik Fonu'ndan nasıl yararlanıyorsa Bağ-Kurlu esnafta zor gününde bir fonu olsun istiyor. Geçen sene ortalama işsiz sigortalıya ayda 535 TL ödeme yapılmış, bu tutar neredeyse Bağ-Kurlu emekliye ödenen emekli aylığı tutarı kadardır. Böyle bir gelir, insanın zor gününde zaruri ihtiyaçlarını karşılar." ifadelerine yer verdi.