Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Gelir Vergisi Kanunu'nda 2012 yılında yapılan değişiklikle yok olmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf olmasının sağlandığını belirtti.

Kapsamın genişletilmesi için Maliye bakanlığı ile görüşmeler yapıldığını ifade eden Bendevi Palandöken, “El dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık gibi yok olmaya yüz tutan mesleklerin vergiden muaf tutulmasını sağladık.“ dedi.

Kaybolmaya yüz tutan mesleklerin kapsamının biraz daha genişletilmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Palandöken, “Bugün 20 – 25 yaşlarındaki gençler, geleneksel ve kültürel önemi olan çok sayıda mesleği ya hiç duymamış ya da bu mesleklerin ne olduğunu bilmiyor. Kültürel mirasımız sayılan bu tür meslekleri yaşatmak, bizim jenerasyonumuzun milli bir görevidir” diye konuştu.

“KAPSAMIN GENİŞLETİLMESİ İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURDUK”

Halen vergiden muaf tutulan çok sayıda mesleğin yanında bazı mesleklerin daha vergiden muaf tutulması için Maliye Bakanlığına gerekli başvurularda bulunduklarını de söyleyen Bendevi Palandöken, “Bıçakçılık, antika saat, radyo ve gramofon tamirciliği, ferforje işçiliği gibi mesleklerin ve bu kapsama alınması için gerekli girişimlerde bulunduk. Maliye Bakanlığının yakın bir tarihte bu konuda açıklama yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.