Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kıdem tazminatında yapılan son düzenlemeye esnaf ve sanatkarlarında dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Bendevi Palandöken yazılı açıklamasında, “Milyonlarca esnaf ve sanatkarın da riskler karşısında korunması gerekir. Bunun içinde işsiz kalan esnaf ve sanatkara işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılmalıdır. Bunun için esnafın ödemiş olduğu sigorta primlerinden işsizlik sigortası fonuna pay aktarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“ESNAF VE SANATKARA DA KIDEM TAZMİNATI VERİLMELİ”

Ülke genelinde yaklaşık 1 milyon 600 bin esnaf ve sanatkar bulunduğunu ve binlerce esnaf ve sanatkarın zaman zaman ekonomik sebeplerle işini kaybetmekte olduğunun altını çizen Palandöken, şunları kaydetti:

“Esnaf ve sanatkar günü gelince BAĞ-KUR’dan emekli olmaktadır. Emekli olurken, memura emeklilik ikramiyesi ve işçiye de kıdem tazminatı ödeniyor. İşçiye işsiz kalınca işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılıyor. Ancak, esnaf ve sanatkar ekonomik sebeplerle iş yerini kapatırsa işsizlik ödeneği alamıyor. Buna paralel olarak emekli olup çalışmaya devam eden esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarından yüzde 15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesiliyor. Eğer böyle bir kesinti yapılıyorsa fona aktarılarak, işsiz kalınca esnaf ve sanatkara da işsizlik ödeneği verilsin. En önemlisi emekli oluncaya kadar yapılan prim ödemelerinden bir fon oluşturularak, esnafa emeklilik halinde kıdem tazminatı da verilmeli.”