Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkan Turhan Çakar, Başkent Doğalgaz'ın özelleştirilmesiyle birlikte yasalara aykırı yeni bir sayaç vurgunu başlatıldığını ileri sürdü. Çakar, “Başkent Doğalgaz'ın 900 binden fazla kartlı-ön ödemeli doğalgaz sayacı kullanan abonesi mevcuttur. Söz konusu kartlı-ön ödemeli doğalgaz sayaçları, ekran görüntüsünün olmaması, arızalanması, ekonomik ömrünü tamamlaması, aboneliğin devir işlemi ve pilin bitmesi gibi çeşitli gerekçeler gösterilerek güvence bedeli adı altında 406 TL karşılığında mekanik sayaçla değiştirilmektedir.” dedi.

Turhan Çakar, konuya ilişkin basın açıklamasında, Başkent Doğalgazın özelleşmeden önce tüketicilere 300 dolar karşılığında satmış olduğu kartlı sayacın özelleştikten sonra 406 TL karşılığında mekanik sayaçla değiştirilmesinin, tüketicilerin çok açık bir şekilde ikinci kez soyulması demek olduğunu söyledi.

“KANUN MADDELERİNE AÇIKÇA AYKIRI”

Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 40.maddesine dikkat çeken Çakar, “Tüketicilerin onay ve rızası olmadan, mekanik sayacın ön ödemeli sayaçla, ön ödemeli sayacın mekanik sayaçla değiştirilmesi konusunda abonelere hiçbir şekilde zorlamada bulunulamaz. Diğer taraftan, Başkent Doğalgaz AŞ’nin bu uygulaması, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanununun 5. maddesinin 4. fıkrası ile 13. maddesine açıkça aykırıdır. Ayrıca, bu uygulama Türk Medeni Kanunu'nun 2. maddesinde yer alan dürüstlük kuralıyla da bağdaşmamaktadır." ifadelerini kullandı.

Bu şekilde haksızlığa uğrayan ve mağdur edilen bir tüketicinin başvurusunda, Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ’nin güvence bedeli olarak aldığı 406 TL’nin Sincan Tüketici Hakem Heyeti tarafından 23.07.2014 tarihinde tüketiciye iade edilmesine karar verildiğine işaret eden Çakar, Sincan Tüketici Hakem Heyetinin kararına karşı Başkent Doğalgaz AŞ’nin açmış olduğu itiraz davasının ise Ankara Batı 6. Tüketici Mahkemesi tarafından 18.12.2014 tarihinde reddedildiğini vurguladı.

“TÜKETİCİLER HAKLARINI ARAMAK İÇİN DERNEĞİMİZE BAŞVURSUN”

Çakar ayrıca şu uyarıyı yaptı:

“Kendi rızası ve onayı alınmadan kartlı-ön ödemeli doğalgaz sayaçları mekanik sayaçla değiştirilen abonelere haklarını arama çağrısında bulunuyoruz. Abonelerin güvence bedeli olarak ödemiş oldukları parayı geri almak ve konutuna takılan faturalı sayacın sökülüp yerine eski sayacı ile eşdeğer bir kartlı sayacın takılmasını isteme hakkı vardır. Haklarını arayan tüketicilere Tüketici Hakları Derneği yardımcı olacaktır. Tüketiciler, haklarını aramak üzere Derneğimize başvuruda bulunarak gerekli bilgi ve hukuksal destek ile birlikte örnek hakem heyeti ve mahkeme kararını isteyebilirler.”