Tüketici Hakları Derneği (THD) BaşkanıTurhan Çakar, GSM şirketleri tarafından icra takibi yapılan tüketicilere yasaya göre borcun ödenmesi için ön uyarıda bulunması gerektiğini söyledi. Bu uyarının yapılmadığını anlatan Çakar; “İcra takip işlemi başlatılmadan önce borcun ödenmesi için ön uyarıda bulunulması gerektiği halde bu uyarı yapılmamaktadır. İcra daireleri, GSM şirketleri tarafından rant kapısı haline getirilmiştir.” dedi.

Çakar, THD Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında dernek tarafından yapılan araştırmaya göre 2014 yılından 2015 yılına devredilen ve özel firmalar tarafından yapılan abonelik icra takibinin yaklaşık yedi milyona ulaştığına işaret etti. Bu dosyaların büyük çoğunluğunun 3 bin 300 liranın altında olduğuna dikkat çeken Çakar, 3 bin 300 lira altında olan yaklaşık 6 milyon icra takibi dosyasının takip giderinin 1-2 milyar lira arasında olduğunun altını çizdi. Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’ya icra takip işlemi başlamadan önce borcun ödenmesi için ön uyarı yapılması gerektiğini vurgulayan Çakar; “İcra takip işlemi başlatılmadan önce borcun ödenmesi için ön uyarıda bulunulması gerektiği halde bu uyarı yapılmamaktadır. İcra daireleri, GSM şirketleri tarafından rant kapısı haline getirilmiştir. Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 18.03.2015 tarih ve 2015/8738 nolu kararına göre 3 bin 300 liranın altındaki uyuşmazlıklar için icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce tüketici hakem heyetine müracaat zorunluluğu getirilmiştir. Ancak GSM şirketleri başta olmak üzere şirketler tarafından Yargıtay Kararına ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna uyulmamaktadır.” şeklinde konuştu.

Tüketicilere de seslenen Turhan Çakar, 3 bin 300 liranın altında olan borçlardan dolayı haklarında icra takibi başlatılan tüketicilerin 7 gün içerisinde itiraz ederek icra takibini durdurabileceklerini söyledi.