Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Uzay Havacılık Savunma Sanayi Kümelenmesi (UHS) üyeleri, Türk Hava Kurumu (THK) Uçak İmalat AŞ Genel Müdürü Aydoğan Koç ile bir araya geldi. Aydoğan Koç, Türkiye’nin ilk yolcu uçağının üretimi için en doğru adresin Bursa olduğunu söyledi.

Altıparmak temsilcilik binasında gerçekleştirilen toplantıda söz alan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Bursa’da uzay, havacılık ve savunma alanında önemli projeler üreten firmalar olduğunu söyledi. BTSO olarak Bursalı firmaların potansiyelini ortaya çıkarmak istediklerini kaydeden Duran, “UHS kümelenmesi üyelerimiz, Bursa’da bir farkındalık oluşturdu. Otomotiv ve makine konusunda marka olan Bursa’yı uzay, havacılık ve savunma sektörlerinde de daha aktif hale getirmek istiyoruz.” dedi.

"MİLLİ YOLCU UÇAĞINI ÜRETMELİYİZ"

THK Uçak İmalat AŞ Genel Müdürü Havacılık Uzay Yüksek Mühendisi Aydoğan Koç ise kurumun faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi verdi.
Kurum tarafından üretilen ‘Türk Kuşu’ uçağı ile ilgili bilgi veren Koç, uçağın sınıfının en hızlı ve güvenilir hava aracı olduğunu belirtti. ‘Türk Kuşu’nun saatte 350 kilometrelik hıza ulaştığını ve 150-200 metrelik pistlerde de iniş-kalkış yapabildiğini ifade eden Koç, uçağın 250 kilometrelik mesafeyi ortalama 13 litre benzinle kat ettiğini dile getirdi.

Aydoğan Koç, Milli Yolcu Uçağı Projesi’nin Türkiye için önemli bir atılım olduğunu belirterek, mutlaka üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Koç, “Milli yolcu uçağı ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bu konuda iş adamlarımızla da görüşmeler yapıyoruz. En kısa süre içinde Türkiye’nin ilk yolcu uçağını üretmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

"BURSA’NIN UÇAK ÜRETECEK GÜCÜ VAR"

Bursalı firmaların otomotiv ve makine sanayisinde önemli bir güce sahip olduğunu kaydeden Koç, şunları kaydetti: “Bursa iş dünyasının teknolojisi ve gücü, uçak üretebilecek düzeyde. Bursa’nın uçak üretebilecek potansiyeli var. Burada bu heyecanı gördük. Kullanılan metaller ve kompozitler otomotiv sektörü ile neredeyse aynı. İlk yerli yolcu uçağımızı üretmenin zamanı geldi. Uçak satın almak yerine, bu parayı ülkemizde tutabiliriz. Her türlü imkânımız var.”