Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çankırı İl Koordinatörü Orhan Bağlan, Vali Vahdettin Özcan’a 2014 yılında gerçekleştirilen çalışmalar ve 2015 yılında devam eden projeler hakkında sunum yaptı.

12 Ocak 2015 tarihi itibariyle 13. Proje Çağrı kabullerine başlandığını ve projelerin son teslim tarihinin 10 Şubat 2015 olduğunu belirterek söze başlayan Bağlan, yatırım yapmayı düşünen girişimcilerin bu tarihe dikkat etmelerini istedi. Bağlan, "13. Proje Çağrısında desteklenen sektörlere baktığımızda 'Kırsal Turizm' sektörü ön plana çıkmakta. 25 odayı geçmeyen otel ya da pansiyon yatırımları, açık yüzme havuzları, kırsal alanda yapılacak unlu mamuller ya da restoran yatırımları müteşebbislerin ilgisini çekmekte. Ayrıca aspir yetiştiricileri ve arıcılarımız için ekipman desteklemelerimiz de devam ediyor. Bal işleme ve paketleme tesisi düşünen arıcılara sadece ekipman değil tesisin inşaat giderlerinde de destek sağlanacak. Bunun yanında kesimhane, seracılık, el sanatları, kaya tuzunun paketlenmesi ve soğuk hava deposu yatırımları da kurumumuz tarafından desteklenmekte.
Hibe oranımız yatırım tutarının yüzde 50’si şeklinde. Yatırımların inşaat giderleri, makine-ekipman harcamaları ve danışmanlık giderleri bu yüzde 50’lik destek kapsamında.
2014 yılında TKDK destekleri ile 76 proje tamamlandı. 76 projenin toplam yatırım tutarı 38 milyon 65 bin 304 TL olup bunun 23 milyon 939 bin 745 TL’si TKDK tarafından, geri ödemesiz hibe şeklinde yatırımcılara verildi. Bu yatırımlar ile 164 kişi istihdam edilmekte.
Çankırı’da hibe desteklerinin yüzde 90’ı tavukçuluk ve besi ahırı yatırımlarına verildi. Bu sayede tavuk sayısında 1 milyon 448 bin 400 adet, büyükbaş hayvan sayısında 2 bin 638 adet artış sağlandı. Geriye kalan yüzde 10’luk hibe ise aspir yetiştiricilerine ve arıcılara ekipman desteği olarak ödendi." dedi.