Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 14. Başvuru Çağrı İlanı'na çıktı. Süt hayvancılığı ve tarım-balıkçılık ürünlerinin işlenmesi alanlarında 11 Mayıs ile 5 Haziran tarihleri arasında proje kabul edecek olan TKDK, bu alanlardaki projelere yüzde 50 ile yüzde 65 oranında hibe desteği sağlayacak.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TKDK Ağrı İl Koordinatörü Alihaydar Yiğit, 14. Çağrı kapsamında toplam 121 milyon Avro karşılıksız hibe dağıtılacağını ifade etti. Bu hibelerin süt üretimi ile ilgili ahır, yem deposu, idari bina gibi yapım işleri ve süt üretiminde ihtiyaç duyulan makine ekipmanlara yönelik olacağını belirten Yiğit, ayrıca et-süt, meyve-sebze ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesinde kullanılan makine ekipmanların da hibe kapsamında olacağını söyledi. Bütçeleri 3 milyon Avro’ya kadar çıkabilen projelere sağlanacak desteklerin kredi şeklinde olmadığını, geri ödemesiz hibe şeklinde olduğunu özellikle belirten Yiğit, proje kapsamında desteklenecek olan yatırımların KDV ve ÖTV gibi vergilerden muaf olduğunu söyledi.

SÜT ÜRETEN İŞLETMELERE YÜZDE 65 HİBE

Yiğit, desteklerden hem büyükbaş hem küçükbaş koyun-keçi işletmelerinin faydalanabileceğini söyledi. Ağrı için süt üretimi ile ilgili destek oranının yüzde 60 olduğunu ve başvuru sahibinin 40 yaşının altında olması durumunda, bu oranın yüzde 65’e çıktığını belirten Yiğit, desteklerden yeni kurulacak işletmelerin faydalanabileceği gibi mevcut işletmelerin de modernizasyon ve kapasite artırımı kapsamında faydalanabileceğini belirtti.

İl Koordinatörü Alihaydar Yiğit ayrıca, ilde süt işleme işi yapan mandıraların ve et parçalama ile ilgili işletmelerin şartlarının uygun olması durumunda, makine-ekipman desteği konusunda proje başvurusunda bulunabileceğini söyledi.