Mısır hasadının sonunun yaklaşmasına rağmen TMO’nun alım fiyatını hâlâ açıklamaması çiftçiyi mağdur etti. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, fiyatlar açıklanmadığı için çiftçinin ürünü geçtiğimiz yılki fiyatlardan sattığını, böylece cebinden yaklaşık 350 milyon TL’nin çalındığını ileri sürdü.

Girmen yaptığı açıklamada, Türkiye’de yıllık ortalama 6 milyon 200 bin dekarlık alanda mısır ekimi yapıldığını belirterek, mısır hasadında ise yüzde 70 seviyelerine gelindiğini açıkladı. Hasat sonu yaklaşmamasına rağmen TMO’nun alım fiyatını açıklamadığını hatırlatan Girmen, bunun çiftçiyi zor durumda bıraktığını anlattı. Çiftçinin ürününü geçtiğimiz yılki fiyatlardan satmak zorunda kaldığını anlatan Girmen, “Bu rakamlar çiftçilerin kilogram başına 50 kuruş zarar ettiğini göstermektedir. Eğer TMO mısır alım fiyatlarını sezon başı itibariyle açıklamış olsaydı üreticiler ürünlerini 40-50 kuruş daha yükseğe satabileceklerdi. Türkiye genelinde 6 milyon tonun üzerinde mısır rekoltesi olduğu düşünüldüğünde, çiftçinin cebinden yaklaşık 350 milyon TL’lik bir para çalınmıştır. Bu para Adana çiftçisi için ise 50 milyon TL civarındadır.” dedi.

Üreticilerin açıklanmayan fiyatlar için mısır piyasasının büyük oyuncularının TMO’ya baskı yaptığı yönünde düşüncesi olduğunu ifade eden Girmen, “Nişastacılar ve büyük çapta alım yapan bir Amerikan devi var, piyasayı onlar belirliyorlar. Onlar piyasadan düşük fiyata topluyor. Biz TMO ve bakanlık nezdinde ne zaman açıklanacağı konusunda girişimlerde bulunduk ancak çalışmaların yapıldığı, bakanlık değişiminden dolayı sarktığını söylüyorlar. TMO’nun artık bir an önce piyasayı rahatlatması lazım. TMO’nun var oluş sebebi bu. Piyasa kötüyken devreye girecek.” ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMETİN PARASI YOKSA AÇIK AÇIK PARA ÖDEMEYECEĞİZ DESİNLER'

Mısır üreticisi Cengiz Özdemir de mısırın geçen senenin altındaki fiyatlarla satıldığını anlatarak, çiftçinin çok zor durumda olduğunu vurguladı. Kendisinin geçtiğimiz sene mısırı tüccara 64.5 kuruşa verdiğini dile getiren Özdemir, “Bugün ise 64 kuruş veriyorlar. TMO kapısına koca bir yazı yazmış, ‘Ofis çiftçinin kara gün dostu’ diye, böyle dostluk mu olur? Mal götürüyorsun, almamak için ellerinden gelen her türlü zorluğu çıkartıyorlar. Eğer hükümetin parası yoksa çıksın açık açık desinler ki, ‘Biz size para ödemeyeceğiz, mısırınızı götürün ırmağa dökün’ diye. Şuan tarlamızı biçemiyoruz, kime vereceğimizi bilemiyoruz.” diye konuştu.