Hukuk Etik ve Siyaset Araştırmaları (HESA) Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesi ile ilgili olarak açıklama yaptı. HESA, Mali yapısı güçlü olan bir bankaya BDDK ve TMSF’nın ödüllendirilmesi gerektiğini belirtti.

HESA Ekonomi Araştırmaları Merkezi, Bank Asya’nın TMSF’ye devredilmesi ile ilgili açıklama yaptı. Doçent Doktor Ramazan Taş Bank Asya’ya yapılan müdahalelerle ilgili olarak bilgi verdi. Bank Asya’nın mali yapısına değinen Taş, "1,7 milyar lira öz kaynağı olana ve 13 milyon lira kar açıklayan, sektörün en büyük sermaye yeterlilik oranına sahip olan, mali yapısı güçlü olan bir bankayı BDDK ve TMSF’nın ödüllendirmesi gerekir, el koyması değil. O yüzden BDDK ve TMSF’nın hukuksuz işgal ettiği Bank Asya yönetimini kurucu ortaklarına iade etmelidir." dedi.

Her kişi ve kurumun anayasa ve hukuk önünde eşit olduğuna vurgu yapan Taş, "Bank Asya ortakları yolsuzluğa bulaşmış, kaynakları hortumlamış olsaydı en ağır şekilde cezalandırılmalarını herkesten önce biz isterdik. Yıllar süren denetimlerde hiçbir hortumlamaya rastlanmadığına göre el koymanın da hiçbir dayanağı yoktur. 2008 dünya krizinin fitilini ABD türel finansal piyasalarındaki basit aksaklıklardır. Bunun bedelini bütün Amerika daha sonra bütün dünya ödemiştir. Türkiye ödemiştir. 2009’de yüzde 5 küçüldük. Biz de ödedik. Şuanda SPK, BDDK ve TMSF hukuk dışı müdahalelerle veya sessiz kalarak bankacılık ve finansal krizi önlemek yerine, finansal krize ebelik yapmaktadır. Finansal krizin bulaşıcı olduğunu unutanlar büyük bir finansal krizin tohumunu atmaktadır. Herkesi sorumlu olmaya, hukuku uygulamaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.