Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat Hisarcıklığlu, kadın girişimcilerin ABD'deki gibi fiyat avantajıyla desteklenmeleri gerektiğini söyledi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ile TOBB Genç Girişimciler Kurulu seçimleri tamamlandı. Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Evrim Aras, Kadın Girişimciler Kurulu'nun yeni başkanı oldu. Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığı'na yeniden seçildi.

Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ali Sabancı ve Evrim Aras'ı tebrik ederek şunları kaydetti: ''TOBB Genç Girişimcileri Kurulu Başkanlığı'na oy birliği ile Ali Sabancı kardeşim yeniden seçildi. Sağ olsun kendisi 3 dönemdir bu görevi başarı ile yürütüyor. Girişimcilik konusunda Türkiye'nin en önemli markalarından biri. Genç yaşında büyük bir cesaretle Türkiye'de yepyeni bir alana yatırım yaptı ve başarılı oldu. TOBB Kadın Girişimcileri Kurulu Başkanlığı'na ise oy birliği ile Evrim Aras Hanımefendi seçildiler. Evrim Hanım da çok genç yaşta lojistik sektöründeki işin başına geçti. Kısa sürede Türkiye'nin en başarılı iş kadınlarından biri oldu.''

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras ise "Çiçeği burnunda bir başkan olarak, kadının ekonomik özgürlüğünü eline almasının hele bu yaşadığımız şiddet dolu günlerde daha büyük önem arz ettiğini düşünüyorum." diye konuştu.

AMACIMIZ KADIN GİRİŞİMCİ SAYISINI ARTTIRMAK

Kadınların güçlerine sahip çıkmalarına ve topluma dalga dalga kadın duyarlılığının yayılmasına vesile olmak istediklerini söyleyen Aras, "Amacımız kadın girişimci sayısını arttırmak, kadın girişimcilerin niteliklerini çeşitlendirmek ve onlara iş planlarında yol göstermek, vizyonumuzu paylaşmak olacak. Projelerimize hız katarak, şimdiye kadar büyük özverilerle gelinen bu noktayı yeni fikirlerle daha da güçlendirmeyi arzulamaktayız. Kurulumuzdaki tüm güçlü ve güzel kadınlar; genç kızlarımızı, kadınlarımızı cesaretlendirerek kendi hikâyeleriyle ilham oluyor. Rol modellerimizin sayısı arttıkça, kendine daha fazla güvenen nesillerle ülkemiz daha da güçleniyor." dedi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı da ''Birlikte katkıda rekabet etmeyi doğru buluyoruz. Bu girişimciliğe katkı sağlayan herkesle birlikte rekabet edeceğiz ve herkesle birlikte çalışacağız.'' şeklinde konuştu.

LİBYA'DAKİ TÜRK ŞİRKETLERİNE YÖNELİK GİRİŞİMLERDE BULUNUYORUZ

Hisarcıklıoğlu, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 'Türk şirketlerine yönelik Libya'daki hükümet ülkeden çıkarma kararı aldı bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Libya aslında bizim için Türk müteahhitlik sektörü için en önemli ülkelerden birisi. Çünkü Türk müteahhitliğinin yurt dışına açılmasında bugün dünya ikinciliği konumuna gelmişse Türk müteahhitlik sektörü geldiyse bizim ilk çıkış noktamız Libya'ydı. Libya'da bugüne kadar yaklaşık 30 milyar dolarlık projeyi Türk müteahhitlik sektörü başarıyla gerçekleştirmiştir. Maalesef ülkedeki bu huzursuzluk ve istikrarsızlık ortamında Türk müteahhitlik sektörünün Libya'da ciddi manada hem alacakları vardı hem makine parkı vardı. TOBB olarak biz bu konuda girişimlerde bulunuyoruz ama tabi Ekonomi Bakanlığımız bu konu ile ilgili muhakkak çalışıyordur.'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, 'Kadın girişimcilere yönelik kamu alımlarında Türk sanayi ürünlerine yüzde 15'lik fiyat avantajı var. Sizin öngördüğünüz oran yüzde 15 ile sınırlı mı olacak, bunu biraz açar mısınız?' sorusuna şöyle cevap verdi: "Bu sistem Amerika Birleşik Devletleri'nde bazı eyaletlerde uygulanıyor. Bu eyaletlerde eğer bir kamu ihalesine bir kadın ve erkek girişimci ile girmiş olduğu zaman kadın girişimci erkek girişimci 100 lira fiyat verdiği zaman kadın girişimci 104 lira fiyat verirse kadın girişimciyi tercih etmek zorunda. Aynı mal, aynı standarttaki mal dediğimiz bu. Kamudan da bu tür desteklerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Dünyada bir çok örneği var bunun, kota verilmektedir. Kamu ihalelerinde kadın girişimcilerin kurduğu şirketler için kota konuluyor. İhaleler bu şekilde yapılıyor. Bizde bu uygulama için hükümetimize buradan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fikri Işık'a, Ali Babacan'a teşekkür ediyoruz.''